Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 12:53:00

Kolompár figyelmeztet: ha nem változik valami, újabb romagyilkosságok is történhetnek

Bízik a politikai pártok józanságában a Magyarországi Cigányközösség Fórumának (MCF) egyik megbízott vezetője, ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy újabb tragédiákba torkolljanak a jelenleg is zajló folyamatok. Kolompár Orbán a Toroczkai-féle, Törökszentmiklósra tervezett demonstrációval kapcsolatban azt is hozzátette, hogy több százezer, az átlagnál radikálisabb ember él ma Magyarországon, és a politikai pártokon van a hangsúly, hogy képesek-e jogi védelmet nyújtani a „masírozásokkal” szemben.

Hosszabb távon akár újabb romagyilkosságokhoz is vezethetnek a jelenlegi folyamatok, ugyanis mintegy 400 ezer választópolgár van ma az országban, akik az átlagostól „sokkalta erősebb radikalizmussal bírnak” – ezt nyilatkozta a Magyarországi Cigányközösség Fórumának (MCF) egyik megbízott vezetője az atv.hu-nak. Mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a Mi Hazánk megalakította félkatonai szárnyát Nemzeti Légió elnevezéssel, amely a Magyar Gárda „eszmeiségét és szellemiségét” viszi tovább szerinte. A szélsőjobboldali párt emellett holnap estére hirdetett vonulást Törökszentmiklósra, amelynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.” Bár a rendőrség nem engedélyezte a rendezvényt, Toroczkaiék közölték, hogy a tiltás ellenére is megtartják a meghirdetett, a Betyársereggel közös erődemonstrációjukat.

Kolompár Orbán – aki korábban az Országos Roma Önkormányzat elnöke is volt – hozzátette azt is: ha a média és a törvényalkotó teret biztosít a szélsőséges eszme kibontakozására, abban az esetben létezhet olyan csoport vagy személy, aki úgy érezhetné, hogy ebben a politikai légkörben az emberölés is „megengedhető”. Ettől függetlenül bízik a hatóságokban és a parlamenti pártokban, hogy megoldásra talál ez a helyzet.

A megbízott vezető szerint a Mi Hazánk Mozgalomnak nincs megoldási javaslata a magyar társadalmat sújtó oktatási és foglalkoztatási kérdésekre, és mivel magatehetetlenek, illetve növekedést sem tudnak felmutatni, ezért – ahogyan annak idején a Jobbik és a Magyar Gárda is tette – a cigányság megfélemlítésére és társadalomból való kirekesztésükre tették fel a munkájukat. Kolompár egyébként a korábbi Jobbik-tevékenységhez, és az uszításhoz köti azt is, hogy 2008-2009 tájékán „elkezdték halomra lőni az ártatlan roma embereket”. Szerinte ez a magyar társadalmat is meglepte, és most több az elutasító személy, mint volt annak idején. Jelenleg úgy látja, hogy ha ezt a tevékenységet folytatja a Mi Hazánk, akkor minden bizonnyal az ő támogatottságuk is növekedhet, a kérdés mégis inkább az, hogy a parlamenti pártok össze tudnak-e fogni ebben a kérdésben a magyar kormánnyal, és a jelenlegi törvényeket módosítva beszüntetik-e a „masírozásokat, kirohanásokat”.

Az MCF képviselője ugyanakkor azt is elmondta: nem szeretné, ha ebből az ügyből politikai hasznot szeretnének húzni, mégis arra kérte a pártokat, hogy átlagpolgárként álljanak be a szolidaritásukat kifejező romaszervezetek vezetői mögé és a jelenlétükkel tiltakozzanak a jelenség ellen. Kérdésre felelve azt is elmondta, hogy nem tenne most különbséget párt és párt között, bár a Jobbiknak megvan „a maga bűne” a tíz évvel ezelőtti történésekben – mondta. Ha akkor az igazságszolgáltatásban dolgozott volna, akkor a párt bíróság előtt felelt volna. Eközben mélyen sajnálja, hogy az Országos Roma Önkormányzat nincs a porondon, és azt, hogy szerinte nem érdekli őket, hogy mi történik ma a cigánysággal.

Ajánlom

További belföldi híreink