Itthon

Kampányhajrá: célegyenesben az európai parlamenti választások

A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható
május. 26. vasárnap 9:05

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

Bács-Kiskun megye a legaktívabb eddig
május. 26. vasárnap 8:55

Reggel hét óráig a szavazópolgárok 1,71 százléka adta le a voksát Bács-Kiskun megyében, ez a legmagasabb arány országos szinten. A megyei eredményekről bővebben az "Így szavaztak a magyar megyék" cikkünkben olvashat.

A romániai választópolgárok nem annyira aktívak
május. 26. vasárnap 8:51

A Székelyhon közlése szerint a részvételi adatok elmaradnak az országos átlagtól, vasárnap reggel 9 óráig a romániai választópolgárok 3,36 százaléka járult az urnák elé. A legalacsonyabb részvételi arányt Hargita és Kovászna megyében regisztrálták.

Megdőlt a rekord
május. 26. vasárnap 8:39

Reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le a voksát országszerte, magyar EP-választáson soha nem volt még ilyen magas a részvétel az első órában.

Budapesten a szavazásra jogosultak 1,4 százaléka adta le a voksát 7 óráig
május. 26. vasárnap 8:22

Ezt Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte. Legközelebb 9 óra tájékán jutunk friss adatokhoz.

Délig még lehet mozgóurnát igényelni
május. 26. vasárnap 8:21

Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

Amerikában már megkezdődött a szavazás
május. 25. szombat 11:08

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása, helyi idő szerint szombat reggel. Összesen 1313-an voksolhatnak Amerikában.  

Vasárnapig igényelhet mozgóurnát!
május. 25. szombat 10:59

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az európai parlamenti (EP-) választáson. 

Orbán: Akinek számít az ország, az szavazni fog
május. 25. szombat 9:34

Akinek számít Magyarország és Európa jövője, annak vasárnap el kell mennie választani! - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetben és a Mediaworks vidéki napilapjaiban szombaton megjelent interjúban. A kormányfő úgy fogalmazott: "a bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!"

Nem megy zökkenőmentesen a szavazás az Egyesült Királyságban
május. 23. csütörtök 16:15

Tucatnyi történet jutott el a The Guardian-hez, amelyben arról számoltak be az Egyesült Királyságban élő külföldi, de ugyancsak EU-s állampolgárok, hogy akaratuk ellenére meghiúsult az európai uniós voksolásuk.

Nem minden megy zökkenőmentesen, tekintve, hogy az Egyesült Királyságban élő külföldi, de ugyancsak EU-s állampolgárok közül többen voltak, akik nem élhettek szavazati jogaikkal. Hátterükben a helyi választási bizottságok adminisztrációs problémái állnak, minthogy át volt húzva a nevük, vagy azt kapták a helyi bizottság munkatársaitól, hogy nem szavazhatnak. Tucatnyi, a lapot felkereső ember arról panaszkodott, hogy a nyomtatvány, amely azt hivatott jelezni, hogy ebben az országban kívánják leadni a szavazataikat, vagy későn jött meg, vagy egyáltalán meg sem kapták.