Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 20:09:00

Adóbevallás: valószínűleg Önnek is van még teendője a határidő lejárta után

Ma éjfélig kell elküldeni a személyi jövedelemadó bevallásokat és akinek kell, az adót is megfizetnie. A NAV által készített tervezetet legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül lehet átnézni, kiegészíteni, vagy ha minden rendben van elfogadni. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelők és az ÁFA-körbe tartozó magánszemélyeknek még további feladatuk is van: a bevallás-tervezeteket ki kell egészíteniük a tevékenységük adataival.

Adóbevallás: valószínűleg Önnek is van még teendője a határidő lejárta után

Már nem kígyóznak sorok a postán május 20-án. Három éve még 2 millióan adtak fel papíralapú adóbevallást, tavaly ez a szám kb. 270 ezerre csökkent.

Az adóhatóság szóvivője szerint most az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek van teendőjük.

„Ezt vagy úgy tehetik meg, hogy kitöltenek egy üres nyomtatványt, ha van hozzá kedvük, vagy pedig megnyitják a NAV által készített tervezetet, azt egészítik ki a kötelező őstermelői, egyéni vállalkozói adatokkal, és így küldik be hozzánk – magyarázza Kis Péter András, a NAV szóvivője.

A hiány pótlására 15 napig van lehetőség. Azután akár mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság. Ennek összege 50 ezer forint.

A személyi jövedelemadó 1-1 százalékáról is május 20-ig rendelkezhetnek a magánszemélyek. Ez regisztrált civil szervezetnek, egyháznak vagy valamilyen kiemelt költségvetési előirányzatnak adható.

Az szja-bevallás önálló elkészítéséhez egy regény méretű útmutatót adott ki a NAV. Az összesen 285 oldalas dokumentumban azonban több hibát is talált egy okleveles adószakértő. Angyal József egyébként is úgy látja, hogy a munkáltatói adóbevallás megszűnése hátrányos az adózóknak.

„Nem jó dolog az, hogy ha valaki probléma esetén az adóhatóságtól kérdi meg, hogy tessék mondani, kell fizetni adót? Az adóhatóság szemrebbenés nélkül rámondja azt, hogy kell fizetni – mondja az adószakértő.

Május 20-a nemcsak szja-bevallási, hanem befizetési határnap is. Aki részletfizetést kért az adóhatóságtól, annak is fizetnie kell: az első részletet kell átutalni éjfélig.

Éjfélkor lejár az adóbevallás elkészítésének határideje

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink