Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-19 18:26:00

A Mi Hazánk Mozgalom erődemonstrációt hirdetett Törökszentmiklósra, a helyiek nem alszanak

Éjszaka nem alszanak, és nem merik óvodába, iskolába vinni a gyerekeiket a törökszentmiklósi romák azóta, hogy egy trafikban történt verekedés miatt a Mi Hazánk Mozgalom erődemonstrációt hirdetett a városba. A rendőrség megtiltotta, hogy félkatonai szervezet vouljon Törökszentmiklós utcáin, a párt azonban a lehetséges jogi keretek között megtartja a demonstrációt. A helyi roma vezetők közölték: nem kérnek külső támogatást.

Az egyik törökszentmiklósi dohányboltban minden ok nélkül verekedő, bedrogozott férfiról készült videó miatt döntött úgy a Mi Hazánk Mozgalom, hogy egy frissen létrehozott, még be nem jegyzett félkatonai szervezettel tart demonstrációt jövő kedden a városban.

Törökszentmiklós keleti részén a közelgő dátummal együtt nő a rettegés. Az itt lakó romák nem értik, miért lennének ők a felelősek bárki tetteiért.

Az itteniek szerint a városban korábban soha nem volt probléma romák és nem romák között. Sok a vegyes házasság is, most mégis attól tartanak: a mesterségesen gerjesztett feszültség mindent tönkre tesz.

A helyiek azt mondják: aki teheti, menekül a városból, ám sokan nem tudnak hová menni, csak összeszorult gyomorral várni azokra, akik a bőrük színe miatt bűnözőnek tekintik őket.

A helyi roma vezetők szombati közleményükben azt írták: nem kérnek külső segítséget, mert a rendőrség dolga a közbiztonság megőrzése. A roma vezetők döntése azonban a Hegedűs utca lakóit nem nyugtatja meg.

A Mi Hazánk vonulásos demonstrációját a rendőrség kétszer is megtiltotta, ám az álló tüntetést engedélyezte, amelyet a párt az adott keretek között meg is fog tartani.

"Szeretnénk a törvényeket maximálisan betartani, ezért is törekedtünk arra, nagyon sok beadvánnyal, hogy engedélyezze a rendőrség, illetve tudomásul vegye azt a demonstrációt, amelyet a Mi hazánk mozgalom május 21-én meg fog tartani Törökszentmiklóson" - nyilatkozta Dúró Dóra.

Az Idetartozunk Egyesület – a helyi roma vezetők kérésének megfelelően – nem lesz jelen jövő kedden Törökszentmiklóson.

Az Egyesület elnöke azt mondja: feszülten fogják figyelni, hogy az állam megvédi-e a magyar polgárokat a szélsőjobboldali provokációtól.

atv.hu

További belföldi híreink