Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-17 15:27:00

Nagyon durva: Több mint 18 ezer gyermek tűnt el tavaly

Szerencsére nagy részük előkerült, de még mindig több mint ezer gyermek nincs meg. Május 26-án kilencedik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakáját.

Május 26-án kilencedik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakáját Budapesten, Miskolcon, Egerben, Dunaújvárosban, Siófokon és Vácon. Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány ötletgazdája és elnöke Kárász Róbert, valamint alapítója, Ackermann József voltak a vendégek az ATV Start Plusz műsorában. Ackermann József elmondta, hogy fia, Dávid 2009. szeptember 11-én tűnt el, azóta semmi hír nincs felőle. Mint megtudtuk, Dávid a barátaival találkozott a Margitszigeten, és amikor onnan eljöttek, a barátai csak a villamoson vették észre, hogy Dávid nincs velük. Az édesapa úgy érzi, az idő nem gyógyítja be a sebeiket, inkább még nagyobb fekélyt okoz.


Kárász Róbert arról beszélt, hogy ez nem egyedi eset, csak a tavalyi évben 18 400 gyerek tűnt el. Szerencsére nagy részük előkerült, de még mindig több mint ezer gyermek nincs meg. Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány célja, hogy minden gyermek találjon haza, ami egyben Kárász Róbert mottója is, aki elmondta, hogy 1979 óta május 25-e az Eltűnt Gyerekek Világnapja, amely kezdeményezés New Yorkból indult egy 6 éves kisfiú eltűnésének emlékére.

Sajnos az a tapasztalat, folytatta Kárász Róbert, hogy egyáltalán nem figyelünk a környezetünkben levő gyerekekre, ezért is fontos felhívni a figyelmet az eltűnésekre. Az Alapítvány legnagyobb sikerének kulcsa az Alföldi tej tejesdoboz akciója volt, tudtuk meg, mely során több mint száz eltűnt gyerek fényképe került fel a tejesdobozokra, és 25-30 gyerek elő is került. Kárász Róbert megjegyezte, ha csak egyetlen gyerek került volna elő a tejesdobozok által, már volt értelme a kampánynak. Nagyon fontos maga a program, folytatta, az év közbeni kommunikációk sokat számítanak, hogy jobban figyeljünk a környezetünkre.

Ackermann József is elmondta, nagyon fontos a nyilvánosság, mert például Dávidra egy év múlva már senki nem emlékezne, mi is történt, de így, hogy folyamatosan előtérben van, talán megszólal a lelkiismerete annak, aki tehet az eltűnéséről, vagy eljut ahhoz, aki tud róla valamit, és ez vonatkozik minden eltűnt gyerekre. Az apa beszélt arról is, hogy találkozott már sorstársaival, de addig, amíg valamilyen apró jelet nem kapnak, addig nem tud olyat mondani nekik, amivel megnyugtassa, vigasztalja őket. A fájdalom nem múlik el, és úgy érzi, a legrosszabb bizonyosság is jobb, mint a bizonytalanság, mert a bizonytalanság megöli a lelket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink