Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 06:05:00

Panaszkodnak a lakók: nem ér semmit az ablakszigetelés a reptéri zaj ellen

Újra meghirdetik azt az ablakszigetelési programot, amellyel csökkentenék a Liszt Ferenc repülőtér környékén élők zajterhelését. Eddig 180-millió forintot költött erre a célra a reptér üzemeltetője. Az ATV Híradója a 17. kerületben járt, ahol a lakók arról panaszkodtak, hogy élhetetlen a környék, a szigetelés pedig haszontalan.

Ablakszigetelésre pályázhatnak a reptér környékén élők

 

A repülőtér környékén élők nyugalmát évek óta zavarja a repülőgépek zaja. Augusztustól éjszakai repülési tilalmat rendelt el Tarlós István. Most pedig újraindul egy korábbi ablakszigetelés program, amivel még tovább akarják csökkenteni a zajszennyezést a repülőtér környékén.

Minimális önerő bevonásával ablakcserére is van lehetőség, mondja a Budapest Airport munkatársa, aki szerint korábban 500-an vették igénybe a segítséget, most újabb 1000 házat vonnának be a programba.

"Egy olyan 40-45 decibel körüli értéket kell tudni teljesíteni. A mai repülőtéri környéki lakóingatlanokban mi korábban is készítettünk felméréseket, egyébként ezekben az ingatlanokban most is teljesülnek ezek a határértékek, igazából ezek a pótlólagos szigetelések ezen felül javítanak a helyzeten" - állítja Szarvas Gábor, a Budapest Airport közkapcsolati igazgatója.

Ferihegytől másfél kilométerre, Rákoshegyen él Sári néni. Az idős asszony azt a 6 mm vastagságú üvegtáblát mutatja, amit tavaly augusztusban szereltek fel az ablakára. Azt mondja semmit nem ér az ablakszigetelés.

Frik Zoltán évek óta képviseli a helyiek érdekeit. A Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület vezetője szerint a tarthatatlan helyzet megoldására nemzetközi példákat kellene követni. "Zajgátló védő-övezeti eljárásnak nevezik. Az A övezet azt jelenti, hogy azonnali kivásárlási zóna, a B övezet az teljes lakóházszigetelés vagy ott is kérheti a tulajdonos a kivásárlást, mivel hogyha kertes övezetről beszélünk, a kertbe hogyha kimegy valaki, hiába van szigetelve az egész ház, hogyha a kertbe olyan zajhatások érik, amik károsítják az egészségét" - elemzi a helyzetet Frik Zoltán, aki szerint a vérnyomásnövekedés mellett cukorbetegséget is okoz a zajszennyezés és a szervezet hormonháztartását is felborítja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink