Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 16:29:00

Mérsékli a korrupciót a nők jelenléte a politikában?

Bár a női képviselőjelöltek száma emelkedett, a megválasztott női képviselők száma szinte semmit nem változott.

Mérsékli a korrupciót a nők jelenléte a politikában?

A társadalmi egyenlőtlenségek fokozzák a korrupció kockázatát, melyek egyes elemei különösen a nők szempontjából jelentenek veszélyt - erre mutatott rá a Transparency International (TI) és a Magyar Női Érdekérvényesítési Szövetség közös kutatása. Ezek közül a nők elleni erőszakot és a szülészeti hálapénzt emelték ki. Ennek ellenére van olyan vélemény, hogy a nők jelenléte a politikában mérsékli a korrupciót.
 
Ligeti Miklós a TI jogi igazgatója elmondta az ATV Start című műsorában, hogy ebben a kérdésben még csak tapogatóznak a kutatások, mert nem tudni biztosan, hogy ott jobb-e a helyzet a korrupció tekintetében, ahol a nőknek van hatalmi, döntéshozói szerepe, vagy fordítva, ahol tisztábbak, demokratikusabbak a közviszonyok feltételei, ott juthatnak a nők nagyobb szerephez. Említette, hogy a "Nők a politikában" kerekasztal beszélgetésükre meghívták az állam képviseletében dolgozó nőket is, de ők különböző okok miatt nem mentek el.
 
Szó volt arról, hogy 1990 óta a női képviselőjelöltek száma emelkedett, 10%-ról 30%-ra Magyarországon, viszont a megválasztott női képviselők száma szinte semmit nem változott. Ligeti szerint ennek technikai okai vannak, vagyis a pártok vezetői eleve olyan helyre teszik a nőket a pártlistán, ahonnan nem juthatnak mandátumhoz. Arra, hogy ennek mi lehet az oka, Ligeti nem tudta a választ, annyit jegyzett meg, hogy szerinte a hatalmon levő Fidesz-KDNP a nőknek hagyományos szerepet szán, igyekszik eltávolítani őket a politikától, a döntéshozataltól, hiszen nem is látni az utóbbi 5-10 évben a politikában kimagaslóan szereplő nőket - tette hozzá. Az újságok címlapjain lehet látni NER-feleségeket, vagy női üzleti vezetőket, de ezek nem a demokratikus kiválasztódás következményei - közölte a TI jogi igazgatója.


 
atv.hu

További belföldi híreink