Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 13:04:00

Gulyás elárulta: Rakétaelhárító rendszer beszerzéséről tárgyalunk az amerikaiakkal

Rakétaelhárító rendszer beszerzéséről tárgyalunk az amerikaiakkal - ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondta el a kormányinfón az ATV kérdésére az Orbán-Trump találkozó kapcsán. A miniszterelnök nem hívta meg Trumpot a Fehér házi találkozójukon.

Gulyás elárulta: Rakétaelhárító rendszer beszerzéséről tárgyalunk az amerikaiakkal

A sok találgatás, utalgatás, az amerikai fegyvervásárlásról szóló általános nyilatkozatok után a kormányinfón az Orbán-Trump találkozó kapcsán megkérdeztük Gulyás Gergelyt: Magyarország vesz-e középhatótávolságú rakétarendszert az amerikaiaktól, illetve F-16-os, F-36-os repülőket.

Nem született olyan kormánydöntés, hogy Magyarország rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól vagy F-16-os gépeket - reagált a miniszter az ATV kérdésére. Mindenki tud róla, hogy Magyarországon folyik egy haderőreform, a GDP 2 százalékát NATO-védelmi kiadásokra fordítjuk, jövőre 1,6 százalékot érünk el, és 2023-ra a 2 százalékot. Az egytized százalékos növekedés azt jelenti, hogy 80-100 milliárd forinttal bővül a védelmi költségvetés évente - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez a 100 milliárdos nagyságrend a régóta esedékes haderőfejlesztésre lehetőséget ad. „Mi természetesen, amire az országnak szüksége van, azt a legjobb minőségben, és ha lehet, akkor NATO-szövetségestől szeretnénk beszerezni. Az Egyesült Államok is egy ezek közül, mondhatni a legfontosabb, de tárgyalunk másokkal is” - mondta a miniszter.

Munkatársunk kérdésére, hogy a tárgyalások miről folynak, a támadórakétákat érzékelő radarokról, vagy a támadórakétákat kivédeni képes rakétákról, Gulyás Gergely azt mondta: “a rakétaelhárító rendszer abba a körbe tartozik, amiről folyik a tárgyalás”.

A korábbi hírek arról szóltak, és ez derült ki David Cornstein nyilatkozataiból is, hogy a Raytheon rakétagyártó cégtől vásárolhatunk középhatótávolságú rakétavédelmi rendszert.

A rakétavédelmi rendszer infrastrukturális alaprendszerét egy amerikai-norvég konzorciumban lévő cég, a Kongsberg gyártja, Gulyás Gergely ennek kapcsán azt mondta, hogy “mi az amerikaiakkal tárgyalunk”.

Arra, hogy miért járt a Lockheed Martinnál Maróth Gáspár, a honvédelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, ha nem az F-16-osok beszerzése miatt, Gulyás Gergely általánosságban reagált: a biztosnak az a feladata, hogy az összes lehetséges beszerezhető fegyverről tájékoztatást adjon a miniszterének, illetve a kormánynak. Ha a kormány meghozza a lehetséges döntést konkrét fegyverek, helikopterek, rakétavédelmi rendszerről, akkor azt majd nyilvánosan bejelentik.

Orbán Viktor nem hívta meg Trumpot

“Kapcsolattartás, udvarias elválás” - ezzel magyarázta az ATV kérdésére Gulyás Gergely, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a V4NA hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: azzal búcsúztak az amerikai elnökkel, hogy “keep in touch”, azaz “tartsuk a kapcsolatot”. Ismeretei szerint Orbán Viktor nem hívta meg Trumpot Budapestre. Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére, hogy évente találkozik-e majd a miniszterelnök az amerikai elnökkel, ahogy Putyinnal is, azt mondta: nem tud arról, hogy esetleg mostantól évente találkoznának.

További belföldi híreink