Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 07:04:00

Dobrev: érzi az ország, hogy valami nincs rendben

A DK EP-listavezetője szerint neveletlen magatartás, hogy Orbán Viktor nem fogadja a bölcsek tanácsát. Dobrev Klára arról is beszélt, hogy a miniszterelnök tudja, hogy nincs számára visszaút a Néppártba.

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a XV. kerület példájából is meg lehet érteni a Fidesz működését. A kerületnek van pénze, mégsem tudnak például béremelést adni a szociális intézményekben dolgozóknak, mert a Fidesz adminisztratív módszerekkel megakadályozza ezt, azért, mert ellenzéki vezetője van a kerületnek. A DK EP-listavezetője szerint ugyanez a logika működik a civil szervezeteknél és a Magyar Tudományos Akadémiánál. „Ezért azt javasoljuk, hogy pusztán a kormány ne tudja megakadályozni azt, hogy önkormányzatok, civilek, színházak meg kapják azt az uniós forrást, ami nekik jár, hiszen Orbán ezzel a politikájával komoly veszélybe kerül a jogállamiság” – folytatta.  Dobrev ezért azt javasolja, hogy az Európában már az egyébként működő programokhoz hasonlóan, Magyarországon is – a civil, környezetvédelmi és kulturális szervezetek – közvetlenül pályázhassanak Brüsszelbe, ahol eldöntik, ki nyeri végül a támogatást. Az a javaslatuk, hogy az a pénz, amit a költségvetésben félreraktak Magyarország számára, csoportosítsák át ezekbe a programokba, és közvetlenül lehessen ezekre a pénzekre pályázni.
 
A másik javaslatuk az építőipari projektekre irányul: az Európai Unió vegye kézbe – hasonlóan az előcsatlakozási országokhoz – ezeket a programokat, ezzel a túlárazást is ki lehetne zárni. Mindezeket „tűzoltásnak”, átmeneti megoldásoknak javasolja.
 
Szerinte az Európai Unió az elmúlt években tátott szájjal figyelte az ámokfutást, ami Magyarországon történt.
 
Valami nincs rendben
 
Németh Angélának is tetszenek ezek az ötletek. A XV. kerületi polgármester hozzátette: náluk az a probléma, hogy bár van pénzük, nem tudnak semmilyen fejlesztést elkezdeni.
 
Dobrev szerint az ország érzi, hogy valami nincs rendben, úgy véli, van egy letargia is az emberekben.
 
Néppárti bölcsek
 
Az EP-választások előtt nem jönnek Budapestre a Néppártban a Fidesz vizsgálatára kijelölt brüsszeli “bölcsek”, mert Orbán Viktor nem fogadja őket.
 
„Ez egy neveletlen magatartás. Nem szabad így viselkedni. Pontosan tudja Orbán, hogy nincs visszaút számára az Európai Néppártba” – vélekedett Dobrev Klára a műsorban. Szerinte a néppárti vonalat már elengedte a miniszterelnök.
 
Németh Angéla úgy véli, az EP-választás megmozgatja az embereket, bár fideszes pultot nem látnak az utcákon.
 
atv.hu

További belföldi híreink