Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 05:10:00

2500 gyalogost gázolnak el évente Magyarországon

Kampányt indít a rendőrség a gyalogosok védelmében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyalog közlekedők maguk is tehetnek a biztonságukért. Az egyhetes akció ideje alatt kiemelt rendőri jelenlétre kell számítani a zebrák környékén. Magyarországon átlagosan 2500 gyalogost gázolnak el évente. Az ilyen balesetek közül 150 végződik halállal. A nyugalom megzavarására alkalmas felvételek következnek.

A gyalogosok biztonságáért indított kampányt a rendőrség

 

Zombiként közlekedő, elgázolt fiatal nyúl utolsó erejével a mobiljáért abban a sokkoló videóban, amellyel a rendőrség igyekszik felhívni a figyelmet a körültekintő közlekedésre. A mobiltelefonok közlekedés közbeni használata óriási veszélyt jelent a gyalog közlekedőkre, hiszen ilyenkor megoszlik a figyelem az információ és a forgalom között. A gyalogosokra pedig ugyanúgy vonatkoznak a KRESZ szabályai, mint az autósokra, ám még mindig sokan kezelik nagyvonalúan a tilos jelzést, vagy lépnek az úttestre szabálytalanul. ,

"A gyalogosoknál kérjük, hogy ha esőben közlekednek, és sötét színű esernyőt, vagy kapucnit használnak, akkor fokozott körültekintéssel nézzenek körbe, hiszen ezek holtteret hoznak létre, és ez is balesetveszélyes" - hangsúlyozta Csécsi Soma, a BRFK szóvivője.

A legnagyobb körültekintés mellett is gyakran megtörténik azonban, hogy zebrán gázolnak el szabályosan közlekedő gyalogosokat. Februárban például egy helyi képviselőt a három éves kislányával együtt ütöttek el a II. kerület egyik kijelölt gyalogátkelőhelyén.

A Budapesti autósok nevű portál társalapítója szerint az autósok előzékenységén is lenne még csiszolni való a gyalogosokkal szemben. De a gyalogosoknak is sokkal jobban oda figyelniük arra, mikor lépnek le a járdáról. "Nagyon sok gyalogos úgy van vele, hogy a zebrán alapvetően elsőbbsége van, ezért ő lelép, teljesen mindegy, hogy jön-e autó, vagy nem jön-e autó? Ez így azért nem száz százalékosan igaz, érdemes ezért gyalogosként megfontolni, hogy ha egy autó elé lelépünk, akkor minden esetben mi fogjuk a rövidebbet húzni" - mondta Gál Tamás, a bpiautosok.hu társalapítója.

A rendőrség adatai szerint a balesetek 40 százalékát a járókelők okozzák, ezekbe a gázolásokba pedig átlagosan évente hetvenen halnak bele.

atv.hu

További belföldi híreink