Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 10:33:00

Nem fogadja Orbán a brüsszeli “bölcseket” május 26-a előtt

Az EP-választások előtt nem jönnek Budapestre a Néppártban a Fidesz vizsgálatára kijelölt brüsszeli “bölcsek”, mert Orbán Viktor nem fogadja őket - tudta meg a Népszava brüsszeli tudósítója.

Nem fogadja Orbán a brüsszeli “bölcseket” május 26-a előtt

A Népszava brüsszeli tudósítója azt írta, hogy az európai parlamenti választások előtt szerettek volna megbeszélést folytatni Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Néppárt „bölcsei”, de ő elhárította a megkeresést azzal, hogy a megadott időpontig nem lesz lehetősége tárgyalóasztalhoz ülni velük.

A „bölcsek tanácsát” az Európai Néppárt (EPP) március 20-ai politikai gyűlésén jelölték ki, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát, mégpedig Herman Van Rompuy vezetésével, de tagja még a grémiumnak Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel is. A bölcsek azt vizsgálnák, hogy érvényesülnek-e a jogállamisági kritériumok és a néppárti közös alapértékek Magyarországon. Azaz: visszaállítható-e a Fidesz néppárti tagsága, vagy sem.

Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltjének egy korábbi nyilatkozatából az derült ki: a “bölcsek” jelentése a Fideszről egyfajta politikai fegyver lehet majd, ennek alapján dől el, hogy kizárják-e a Fideszt a Néppártból.

Az atv.hu-nak a Fidesz március 20-ai felfüggesztés után pár nappal azt mondta egy kormányzati forrás a “három bölcs” esetleges budapesti látogatásáról - szigorúan magánvéleményként -, hogy "kampány lesz, vajon mikor lenne aktuális a nagy rohanásban az ilyen találkozó"?

Március végén portálunknak egy magas rangú kormányzati forrás pedig megerősítette: "Simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre".

Áprilisban már kiderült, hogy bizonyosan nem jönnek a “bölcsek”, erről itt irtunk.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szintén áprilisban az egyik Kormányinfón a Magyar Hírlap kérdésére mondta azt, hogy az EP-választások előtt már nem jön a “három bölcs” Budapestre.

Ajánlom

További belföldi híreink