Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 07:29:00

Kiderült - így búcsúzott Orbán és Trump

“Keep in touch” - így búcsúztak Trump amerikai elnökkel a Fehér házi találkozó után. Orbán Viktor elmondta a V4NA hírügynökségnek adott interjújában, hogy miről beszéltek az amerikai elnökkel.

Kiderült - így búcsúzott Orbán és Trump

“Inspiráló” - ezzel az egy szóval válaszolt Orbán Viktor az interjút készítő Lánczi Tamás kérdésére, hogy milyen volt a találkozó, az Origon megjelentek szerint.

Arra, hogy sokan hasonlítják őket egymáshoz Trumppal  a miniszterelnök azt mondta: közös bennük, hogy mindketten nagy nyomás alatt végzik a munkájukat, sok bírálat éri őket, amiért nem a liberális média szája íze szerint kormányoznak, és sikeresek. “Van, aki ezt nem nézi jó szemmel” - tette hozzá.

Az interjúban Orbán Viktor felidézte, hogy először 1998-ban járt az Ovális Irodában, aztán 2001-ben. “Élénken emlékszem az első látogatásra. Akkor is keményen támadták az újságírók az elnököt, csak az a különbség, hogy akkor a kritikát Clinton elnök magánéleti botránya váltotta ki, most viszont olyan fontos politikai döntések miatt van az elnök kereszttűzben, mint a bevándorlás vagy a kínai kereskedelmi vámok kérdése. Ami a legszembetűnőbb, hogy hosszú évek után ismét erős elnöke van Amerikának, aki nem fél újszerűen gondolkodni és újszerű válaszokat találni. Megvan benne a bátorság és az eltökéltség, hogy új utakat keressen” - mondta.

Orbán Viktor szerint, ha valaki ma Európáról akar megtudni valamit, jól teszi, ha a magyarokhoz fordul. “Kultúrák és civilizációk törésvonalán élünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ideológiák és előítéletek rabjai legyünk. A józan ész politikáját folytatjuk. A dolgot magát nézzük, úgy, ahogy azok vannak. Nem köt minket gúzsba a politikailag korrekt beszédmód” - hangoztatta.

Mint mondta, Trumpot érdekli mindaz, ami ma az öreg kontinensen zajlik. “Beszéltünk arról, hogy a kontinensen egy erős tendencia rajzolódik ki, hogy egy szocialista Európát építsenek fel, mind ideológiailag, mind gazdaságilag. Magasabb adók, több bürokrácia, több cenzúra, kevesebb verseny. Ezzel szemben áll a közép-európai országok versenyközpontú gazdaságpolitikája. Mivel mi itt, Közép-Európában megéltük a szocializmust, így pontosan tudjuk, hogy ez tönkretesz minket” - mesélte a miniszterelnök.

“Volt miről beszélni” - mondta a Trump-találkozóról, és aztán azt is elárulta, miről beszélgettek: az európai biztonságról, és hogy világszerte, így Európában is a kereszténység támadás alatt van, és ezt ki kell mondani.  Részletesen tárgyaltak a migráció jelentette veszélyről és arról, hogy Európa ma nem képes maradéktalanul szavatolni polgárai biztonságát. Orbán Viktor szerint a folyamatnak egy oka van: a baloldal ma szavazókat importál Európa határain túlról, mert ettől várja saját politikai túlélését.  “Európai migránspárti nagykoalíció formálódik. A migráció veszélyeit mindketten azonosan ítéljük meg. Itt értékelik, hogy Magyarország képes volt megvédeni a határait. A magyar kerítés olyan sikeres, hogy az Washingtonból is látszik” -fogalmazott a miniszterelnök.

De, mint kiderült, beszéltek a magyar gazdasági modellről, a családtámogatási rendszerről is.
Arra, hogy konkrét megállapodások születtek-e, Orbán Viktor azt mondta: Nekünk az energiabiztonság kulcskérdés. Kértem az elnök urat, hogy minél hamarabb induljon meg az amerikai energetikai cég, az Exxon által elnyert fekete-tengeri gázkitermelés, mert ez kulcsfontosságú a magyar gázellátás diverzifikálása szempontjából. Fontos pontja volt a megbeszélésnek a közép-hatótávolságú légvédelmi eszközök beszerzése, ami elengedhetetlen a kritikus infrastruktúra védelme szempontjából. Emellett folytatjuk a nemzetközi NATO-missziókban való részvételt.

Az utolsó kérdésre, hogy hogyan váltak el, Orbán Viktor úgy válaszolt: “Keep in touch”, vagyis “tartsuk a kapcsolatot”!
Ajánlom

További belföldi híreink