Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 19:47:00

EP-választás: Megérkeztek az első levélszavazatok

Ma érkeztek meg az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához. A május 26-i európai parlamenti választásokig még több tízezer ilyen levelet várnak külföldről. A választáson induló pártok péntek délutánig delegálhatnak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba, de egyelőre nagy a lemaradás.

 

A Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a jövő vasárnapi európai parlamenti választáson, ehhez már korábban felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Fontos határidő jár le pénteken is.

Ugyaneddig delegálhatnak a pártok megfigyelőket a szavazatszámláló bizottságokba. Ha valamennyi jelölőszervezet, minden szavazókörbe delegálna legalább egy-egy tagot, akkor az több mint 92 ezer szavazatszámlálót jelentene. Mostanáig azonban mindössze alig négyezer delegáltat jelentettek be, a legtöbbet a Fidesz.

Az ellenzéki pártok mind a 10 ezer szavazókörbe szeretnének delegálni tagot.

Az LMP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is több száz tagot delegált már, és ők is arra számítanak, hogy a következő napokban a pártok koordinációjának is köszönhetően jelentősen nő a szavazatszámlálók száma.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink