Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 14:19:00

Egészségügyre és oktatásra költenének a magyarok

„Éles hasadás van” aközött, hogy az emberek szerint mire költik ma az uniós pénzeket, és hogy ők maguk mire költenék legszívesebben – egyebek mellett erről beszélt a Medián közvélemény-kutató intézet ügyvezető igazgatója az ATV Start című műsorban. Hann Endre részben a tehetetlenségre alapozza azt, hogy bár az emberek szerint a stadionokra költi a kormány az EU-s forrásokat, népszerűségük mégis megkérdőjelezhetetlen.

Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége – ez derül ki a Medián felméréséből, amelyet a Momentum megbízásából készített el az intézet. A teljes népesség 68%-a helyeselné ezt a lépést. Emellett a felmérés arra is rákérdezett, hogy helyeselnék-e a szavazók, hogy „a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje”. A kutatás szerint a teljes népesség 65 százaléka ezzel egyetért, és ami igazán meglepő, hogy még a fideszes szavazók fele is helyeselné ez utóbbi döntést.

Ezzel kapcsolatban Hann Endre, a kutatást végző Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy kettő adatsor is van egymás mellett: az egyik azt mutatja, hogy a válaszadók szerint mire költik ma az uniós pénzeket, a másikban pedig az áll, hogy ők mire költenék ezeket a legszívesebben. Mint mondta, „itt éles hasadás van”, merthogy az elmúlt évek sok-sok ezermilliárdja a megkérdezettek szerint infrastruktúra-fejlesztésre, sportra, településfejlesztésre és csak a negyedik helyen áll az, hogy egészségügyre költenének. Ezzel szemben annál a kérdésnél, hogy mire szeretnék költeni az európai uniós pénzt, akkor az egészségügy „elsöprő fölénnyel” vezet. A pénzelosztásra irányuló kérdésnél pedig ő is kiemelte, hogy még a fideszes szimpatizánsok fele is jobban bízna egy független uniós intézményben, ez pedig elgondolkodtató szerinte akkor, amikor igen sok támadás éri a „brüsszeli bürokratákat”.

Hann szerint ennek hátterében az állhat, hogy a magyarok jelentős mértékben elkötelezettek az Európai Unió iránt, és bármiféle olyan dolog, ami a magyar tagságot ettől távolítaná, az szembemenne a magyar emberek véleményével.

A kérdésre, hogy mi lehet az oka a kormánypárt elsöprő népszerűségének, ha az emberek többsége oktatásra és egészségügyre költene, miközben úgy vélik, hogy ma – többek között – sportra, azon belül is stadionokra megy el a pénz, az ügyvezető igazgató azt felelte: van egy tehetetlenség, de egyébként sincs más, akivel egyet lehetne érteni, vagyis az alternatív hiányára is felhívta a figyelmet.  

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink