Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 06:27:00

Nagyon jól teszi, ha örül az esőnek – mutatjuk, miért

Most a pázsitfűfélék okozhatnak allergiás tüneteket. A változó időjárás különféleképpen hat a pollenekre, erről Nékám Kristóf allergológus beszélt az ATV Start műsorában, aki elmondta, hogy az eső rosszat tesz a polleneknek, viszont jót tesz az embereknek, mert a levegő ilyenkor kitisztul. A viharos idő viszont nagyon rossz az allergiásoknak, mert a levegőben olyan elektromos körülmények vannak, hogy fölszakad a pollenek burkolata, és kiszabadulnak azok a fehérjék, amelyek komoly asztmás tüneteket tudnak okozni, magyarázta.

Nagyon jól teszi, ha örül az esőnek – mutatjuk, miért

Fölvetődik a kérdés: mit tehet az egyén? Az allergológus először is azt javasolta, aki még nem vizsgáltatta ki magát, feltétlenül tegye meg, hogy kiderüljön mire allergiás, és ezután célzottan lehet a gyógyszerezést végezni, illetve a környezetben a kiváltó tényezőt megszüntetni, ha lehetséges, például a penészt a lakásban.

Nékám Kristóf elmondta, hogy

az enyhébb allergiás tünetekre nagyon megfelelnek a gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerek, de ha súlyosabb, évente megismétlődő tünetek vannak, akkor érdemes diagnosztizálni, és a megfelelő komoly, komplex gyógymódot alkalmazni.

Az allergológus szerint Magyarország még mindig nem veszi elég komolyan az allergiát, melyet általában a parlagfűvel kötnek össze. A parlagfűirtással próbálnak foglalkozni, de jó tudni, ha valaki arra allergiás, akkor 3 pollenszem belégzése is elég ahhoz hogy kiváltsa a tüneteket, folytatta, vagyis reménytelenség csak az irtásra fektetni a hangsúlyt. Elsősorban fel kell mérni milyen rásegítő tényezők vannak, tehát az összes többi rizikótényezőt is figyelembe véve egy rendszert összehozni, hogy hol kell erősíteni az ellátást, jelentette ki. Például van-e elég gyógyszertár azokon a helyeken, ahol hemzsegnek az allergiás tünetek, tette hozzá.

Nékám Kristóf elmondta, hogy Magyarországon mindenütt van parlagfű, mert a föld felszínén 4-500 méter magasságig mindenütt megterem, elsősorban az Alföldön. Beszélt arról is, hogy ritka az olyan, hogy valakinél minden előzetes tünet nélkül súlyos allergiás roham alakuljon ki, ilyet csak a rovarméreg, a méh - vagy darázscsípés okozhat.

Ha bárkiben fölmerül, hogy allergiás tünetei lehetnek, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, hogy megfelelő kezelést kaphasson, javasolta.

Figyelmeztet a tisztifőorvos: A pázsitfűfélék okozhatnak most allergiát

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink