Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-14 18:13:00

Dobrev az Orbán-Trump találkozóról: Már kissé kínos volt, miután nem maradt senki a sor végén

Az ellenzéki pártok fontosnak tartják, hogy sok év szünet után ismét fogadta a magyar kormányfőt az Egyesült Államok elnöke. Azt azonban jelzésértékűnek tartják, hogy Orbán Viktor még a térség vezetői közül is utolsóként kapott meghívást a Fehér Házba.

Dobrev az Orbán-Trump találkozóról: Már kissé kínos volt, miután nem maradt senki a sor végén

Az ellenzéki pártok, az Orbán-Trump tárgyalás valódi eredményeinek ismerete nélkül is elmondták véleményüket. Az MSZP szerint ebből a látogatásból belföldön profitálhat Orbán Viktor.

Mesterhazy Attila szerint „a Fidesz megpróbálja arra fölhasználni, hogy azt mutassa be, hogy Orbán nem elszigetelt a nemzetközi politikában, (lám fontos világvezetők is fogadják) ettől függetlenül sem Európában sem Amerikában nem változik Orbánnak a megítélése.”

A Párbeszéd szerint az Egyesült Államok számára a találkozó célja elsősorban az utóbbi években, ebben a térségben megnövekedett orosz és kínai befolyás ellensúlyozása volt. Tordai Bence úgy véli, bizonyos értelemben elhanyagolták ezt a részét a térségnek, és most vissza akartak térni.

Dobrev Klára szerint két olyan ember találkozott Washingtonban, akik keményen dolgoznak az európai egység szétverésén

„Úgy gondolom, hogy a találkozónak Magyarország vagy Európa szempontjából semmilyen jelentősége nem lesz” – vélekedett Dobrev.

A Jobbik szerint fontos, hogy Magyarországnak kiegyensúlyozott és jó kapcsolatai legyenek nagyhatalmakkal. A Jobbik azonban az amerikai-magyar csúcstalálkozó értékelésével meg kívánja várni a tárgyalás valódi eredményeit és megállapodásait.

Orbán Viktorral egy időben utazott Washingtonba Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere is, aki az amerikai külügyminisztériumtól kapott meghívást. Vendéglátói egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy megbízható szövetségese-e Orbán Viktor az Egyesült Államoknak.

Trump-Orbán csúcs: Az ellenzék szerint nem történt áttörés

 

Ajánlom

További belföldi híreink