Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-14 20:36:00

A Nobel-díjas Mourou professzor és a szegedi lézer “nagy dobása”

Már idén elindul és a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontban valósul meg az a közös kutatási projekt, mely a 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gerard Mourou professzor elméletén alapuló eljárással százezer évről néhány száz évre lenne képes felgyorsítani a nukleáris hulladék lebontását.

A Nobel-díjas Mourou professzor és a szegedi lézer “nagy dobása”

Palkovics László, Gerard Mourou és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem professzora egy közös sajtótájékoztatón beszélt ma arról, a Nobel-díjas professzor elmélete arra született, hogyan lehetne a neutronforrást megtalálni ahhoz, hogy a nagyon hosszú felezési idejű radioaktív hulladékot is tárolni lehessen.  Gerard Mourou egy japán társával olyan javaslatot dolgozott ki, mely az attoszekundumos lézeres gyorsításon alapuló eljárással nyerne neutront. A kutatásra a szegedi ELI – ALPS kutatóközpont lézerrendszerét használnák fel.

A magyar kormány a projektet nemzeti kutatási programként 3,6 milliárd forinttal támogatja - erősítette meg az innovációs miniszter. A számítógépes szimulációk szerint a demonstrációs kísérletek eredményes elvégzésére a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont lézerrendszere kínálja a legjobb esélyt. A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont alkalmas arra, hogy ott kidolgozzák a módszert az atomerőművek radioaktív hulladékainak lebontásához annak érdekében, hogy ezek ne több ezer évig maradjanak velünk, hanem csak ennek az időnek a töredékéig. A projekt sikeres megvalósítása érdekében egy nemzetközi konzorcium létrehozására, munkájának koordinálására kapott korábban megbízást a Szegedi Tudományegyetem.

Palkovics László a sajtótájékoztatón  elmondta, hogy a jövő évtől elkezdődik a ELI lézerközpont “kutatási szakasza”. Az egyik örömteli esemény lesz július 1. - 5. között a 7. ATTO tudományos és technológiai konferencia Szegeden, melyen a világ kiemelkedő atomfizikusai vesznek részt, Gerard Mourou professzor is - jelentette be a miniszter.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a nemzetközi projekt együttműködési kerete, Mourou professzor emlékeztetett, hogy áprilisban  megszületett az együttműködési szándéknyilatkozat a Szegedi Tudományegyetem, a híres párizsi Ecole Politechnique - amelynek ő a professzora -, a University of California, illetve a TAE Technologies tudományos igazgatója, Tajima Toshiki részvételével. A kutatásba a tervek szerint a világ fizikus-elitjének számos képviselőjét be szeretnék vonni.

Ajánlom

További belföldi híreink