Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-13 19:41:00

Nincs megállás: Nőttek a lakásárak Budapesten

Tovább nőttek a lakásárak, országos átlagban 15,2 százalékkal. Budapesten a drágulás erősebb, itt majdnem 23 százalékos, a vidéki városokban 18 százalék, a községekben viszont csak 2,3 százalékos. A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből kiderült, Budapesten 15 évnyi átlagos jövedelem kell egy átlagos lakás megvásárlásához.

Az ATV Híradója arra kérte az ingatlan.com szakértőjét, nézzék meg, milyen lakást lehet kapni Budapesten 20 millió forintig. A szűrés alapján az jött ki, hogy 1080 ingatlanból lehet választani, ami azért nagyon kevés, mert mint mondja, összesen 45 ezer eladó lakást hirdetnek a fővárosban.


Balogh László elmondása szerint a legnépszerűbb lakások a garzonok. „A 40 négyzetméternél kisebb alapterületű ingatlanokat nevezzük így, ezekre keresnek a legtöbben, ennek pedig főként az az oka, hogy a folyamatos lakásdrágulás miatt a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába tolódik el, és minél kisebb egy lakásnak az alapterülete, annál kevesebb pénzt kell érte fizetni” – magyarázta a gazdasági szakértő.

A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből kiderült, az egyre magasabb ingatlanárak miatt egyre hosszabb idejű megtakarítás szükséges a lakásvételhez. Budapesten például 15 évnyi átlagos jövedelem kell egy átlagos lakás megvásárlásához.

„A 15 év régiós összehasonlításban nem tekinthető kirívónak, nagyjából ezt az értéket látjuk a cseh fővárosban, ennél némileg alacsonyabb a szlovák, és a lengyel főváros életében a megtakarítás szüksége: nagyjából 12 évnyi jövedelem megtakarítása szükséges egy tipikus varsói vagy pozsonyi lakás megvásárlására” – mondta Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője.

Sokan tehát nem engedhetik meg maguknak a saját lakást, így kénytelenek albérletbe menni. „Az albérlet árak is növekszenek a lakásárakkal, ami egyébként természetes, hiszen ha maga a lakás drágul, a lakás megvétele is drágul, akkor, aki például ki akarja a lakást adni, az is többet fog kérni a kiadásnál az albérletért” – erről beszélt az MNB igazgatója, Banai Ádám.

A vidéki városokban, ha nem is olyan sokat, de szintén nőttek az ingatlanárak 13,3 százalékról 18,2 százalékra, a községekben viszont csökkentek 16,9 százalékról 2,3 százalékra.

Ajánlom

További belföldi híreink