Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-14 13:53:00

Jelenleg is 1800 eltűnt gyermeket keres a rendőrség

Csaknem hétezer körözést rendelt el a rendőrség eltűnt személyekkel kapcsolatban az első négy hónapban, a gyermekek száma ebből a hatezret is meghaladja – ez olvasható ki a rendőrségtől kapott adatokból. A számok nem egyéneket jelölnek: ha ugyanis valaki többször tűnik el, akkor az több körözést is jelent a statisztikákban. Az Ezer Lámpás Éjszakája ötletgazdája, Kárász Róbert közben arról beszélt az atv.hu-nak, hogy folytatják a prevenciós munkát az iskolákban, miközben már új terveik is vannak erre az évre.

Több mint hatezer esetben rendelt el körözést a rendőrség eltűnt fiatalok miatt az első négy hónapban – közölte a rendőrség az atv.hu megkeresésére. Mint ismert, május 25-én tartják meg világszerte az eltűnt gyerekek világnapját, ennek apropóján fordult portálunk a magyar rendőrséghez, aki a január elseje és április harmincadika közé eső adatokat szolgáltatta. Az elrendelt körözések az alábbi módon oszlanak meg: gyermekkorúak (0-14 év) esetében 874 esetben, míg fiatalkorúak (14-18 éves) esetében 5183 alkalommal lépett a rendőrség.

Fontos azonban kiemelni azt is, hogy az elrendelt körözések száma nem egyezik meg az eltűnt kiskorúak számával A rendőrség megjegyezte, hogy a kiskorúak esetében a körözések magas száma „a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúakhoz" köthető. Olyan is előfordul – írják –, hogy egy kiskorú egy év alatt akár többször is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyről, és ez annyi körözési eljárást jelent, ahányszor egy fiatal úgy dönt, hogy elmegy az adott helyről.

Emellett egy másik adatsort is megkaptunk, amely már arról szól, hogy a május 7-ei állás szerint mennyi a hatályos körözések, vagyis a jelenleg is érvényben lévő körözések száma. Ez a szám már jócskán alacsonyabb az elrendelt körözések számánál, de így is magasnak mondható. A rendőrség jelenleg is (legalábbis a május 7-ei adatállapot szerint) 615 esetben rendelt el körözést a gyermekkorúak, míg 1184 esetben a fiatalkorúak tekintetében, ez tehát az adott napi álláspont szerint regisztrált hatályos körözések száma. Ez az adatsor viszont – ellentétben az előzővel – már egyéneket jelent, de itt is fennállhat az, hogy valaki előkerül, így az a körözés már hatályát veszti. A kiskorúak mellett a felnőtteket összegző adatokat is megkaptuk, amelynek számai 867 (az április 30-cal bezárólag elrendelt körözések száma), illetve 931 (a május 7-ei adatállapot szerinti hatályos körözések száma).

A gyermekeltűnésekre egyébként – többek között – az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány is nagy figyelmet fordít. A civil kezdeményezés még 2011-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. Egyebek mellett a tejesdoboz-akció is hozzájuk kapcsolható, illetve 2011 óta minden évben egész napos rendezvényt szerveznek az ország több nagyvárosába, jellemzően az eltűnt gyermekek világnapjához közel eső hétvégén, ahol jótékonysági koncerteket szerveznek és az ORFK munkatársai is felvilágosítást adnak a témában.

Kárász Róbert, a program ötletgazdája azt mondta az atv.hu-nak, hogy az idei már a kilencedik alkalom, hogy megrendezik az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozatot, ahol az ország több pontján szerveznek különféle programokat. A műsorvezető szerint bár az apropó szomorú, mégis örömre ad okot az, hogy támogatóikkal már a kilencedik alkalommal rendezhetik meg, és fejben már a tizedikre is készülnek. A műsorvezető megjegyezte: a tavalyi évben pár százzal kevesebb gyermeket tartottak nyilván eltűntként, mint az azt megelőző évben, ezzel pedig hosszú évek óta az első olyan év volt, amikor valamelyest csökkent ez a szám. Hogy ennek hátterében mi állhat, azt nem tudja pontosan, de szeretné azt hinni, hogy ebben az alapítványuk és programjaik is szerepet játszhatnak, mert ezek jobban ráirányítják a figyelmet erre a szomorú jelenségre.

Ami a terveket illeti, az egészen biztos, hogy az idei évben tovább viszik a tavaly elindult edukációs programjukat, amely Vigyázz rám elnevezéssel futott, és amelynek keretein belül felvilágosító előadássorozatot tartanak az iskolákban érintett szülővel, rendőrrel, gyermekpszichológussal. Újdonság lesz viszont egy televíziós program elindítása, amelyet egyelőre kísérleti jelleggel a honlapjukon indítanak el. Mint mondta, már május végén megkezdik a forgatást, a teljes elindulást pedig szeptembertől tervezik. Ezek előterében a gyermekeltűnések háttere, nemzetközi kitekintések fognak állni, és már adásmeneteket is összetettek, hogyan is épülne fel az első 8-10 műsor. ​

Ajánlom

További belföldi híreink