Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-13 05:10:00

Hatalmas káosz a Tiszánál: Nem jár a komp, a kerülőutat pedig újítják

Napok óta nem közlekedik a komp Tiszacsegénél, emiatt komoly kitérőt kell tennie az autósoknak. A kellemetlenséget tovább növeli, hogy a legrövidebb kerülő Tiszafüred felé van, de ott éppen útépítés miatt csak egy sáv járható. Egyébként a tiszacsegei komp az, amelyik még 2017 februárjában a kompkezelővel együtt esett a jég fogságába.

A videóban látható felvételeknek is köszönhető, hogy Magyarországon pillanatok alatt híressé vált a tiszacsegei komp. 2017 februárjában az erős jégzajlás rántotta magával az átkelő hajót és - a fedélzetén a kezelőjével - a folyó közepére vitte, ahol elakadt. A kompon rekedt férfihez Szolnokról érkezett egy katonai mentőhelikopter. Akkor így szabadult ki szorult helyzetéből.

Most nyugodtan áll a part szélén a komp, de most sem lehet használni, mert úgy megáradt a Tisza, hogy nem biztonságos a közlekedés.

"Több mint 30 kilométer a kerülő és úgy gondolom, hogy maga az a szépség, amikor a kompon jönnek át, és nagyon szép a Tisza közepén szétnézni, én úgy gondolom, hogy ez az élmény is elmarad ilyenkor" - mondta az ATV Híradó kérdésére Szilágyi Sándor, polgármester.

A Tisza három napja érte el a kritikus magasságot, amikor már nem lehetett rajta biztonságosan közlekedni, de mostanra már elkezdett csökkenni a vízmennyiség a mederben.

"Azóta tetőzött, apadóra fordult a vízállás, nagyon szépen apad, de most vagyunk abban a stádiumban, amikor a hullámtérről csorog vissza a víz a kubikokból a mederbe és ez egy kicsit meglassította az apadást" - mondta Lévai Zoltán, üzemeltető.

A komp melletti csárda forgalma is megsínyli, hogy nem lehet hajózni a folyón.

"Nem mindenki reszkírozza meg a pluz 50-80 kilométereket, de hálistennek mostmár nagyon sokan.. vannak körülöttünk autópályák, úgyhogy nem vagyunk elérhetetlenek" - nyilatkozta Szalai János, üzletvezető.

A tiszacsegei komp a tervek szerint vasárnap este egy próbaútra megy. Ha ott minden rendben lesz, akkor várhatóan hétfő reggel újraindul a forgalom.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink