Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-13 13:19:00

„Ellentmondásos”, „szokatlan”: Tarlós megszólalt a zuglói parkolás ügyében

Miért azok vizsgálják a zuglói parkolási ügyet, akik megszavazták a Karácsony Gergely által "piszkos alkunak” nevezett szerződést? - veti fel Tarlós István a mai szerződésbontás után. “Nem áll össze a történet”, több szempontból is ellentmondásos - nyilatkozta a főpolgármester az atv.hu-nak, kiemelve, hogy Karácsony aláírta a parkolási szerződést.

„Ellentmondásos”, „szokatlan”: Tarlós megszólalt a zuglói parkolás ügyében

Nem akar beleszólni az ügybe, “de nem áll össze a történet” - nyilatkozta az atv.hu-nak Tarlós István főpolgármester, arra reagálva, hogy Zugló önkormányzata ma egy fideszes javaslat nyomán úgy döntött: felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést.
 


A XIV. kerületi képviselő-testület határozott arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A parkolási feladatokat a jövőben az önkormányzat látja el. Emellett létrehoztak egy tényfeltáró munkacsoportot a parkolási rendszer működésének felülvizsgálatára.


 
Tarlós István munkatársunk kérdésére, hogy miért “nem áll össze neki a történet”, azzal reagált, hogy felidézte: Karácsony Gergely, Zugló polgármestere épp az ATV-ben, az Egyenes beszédben nyilatkozta azt, hogy a parkolási szerződés, amit most felmondtak, egy “piszkos alku” következménye volt, az MSZP-sek és a fideszes képviselők is összefogtak a “parkolási maffia” érdekében, ő azonban mégis aláírta a szerződést. (Karácsony Gergely ezt azzal magyarázta, hogy nem tudott mit tenni ha csak a jegyzőjét azonnal ki nem rúgja, aki előkészítette a javaslatot). Ő a szavazáson tartózkodott, és aztán azért írta alá, mert ilyen helyzetben ő sem volt “mindenható”.
 
Ellentmondásoktól terhes?
 
Tarlós István szerint nemcsak hogy nem áll össze a történet, “de ellentmondásoktól is terhes”: ugyanazok vizsgálják ki a szerződéskötéssel kapcsolatos kérdéseket, az ügyet, akik a szerződést megszavazták, illetve megkötötték. Kérdésünkre, hogy akkor szerinte kinek kellene kivizsgálnia az ügyet és milyen felhatalmazással, Tarlós István nem mondott konkrétumot, csak annyit, hogy “ez, amit ma megszavaztak, legalábbis szokatlan, az bizonyos”.
 
A főpolgármester a zuglói parkolási botrány kapcsán az atv.hu-nak adott interjúban korábban azt mondta, hogy a zuglói parkolási rendszer 800 milliós veszteséget termel, “brutálisan rossz” a parkolási szerződés, az pedig érthetetlen, hogy Karácsonynak a zuglói fideszesek egy részével “gyanúsan jó a kapcsolata”.

Karácsony Gergely is elismerte, hogy rossz a szerződés, és azt sem cáfolta, hogy veszteséges. Később azonban azt mondta, hogy ez nem így van. 
 


“Ha ő szerinte nyereséges a rendszer, akkor miért mondták fel azonnali hatállyal a szerződést?” - vetette fel most a főpolgármester, megjegyezve: “ha ez a szerződés rossz, akkor rossz”, de egy azonnali hatályú, egyoldalú felmondásnak bizonyosan lehetnek pénzügyi-jogi következményei. 


 
Ezért nem áll össze a történet - mondta végül Tarlós István.

Cikkünk megjelenése után derültek ki a részletek a zuglói parkolási szerződés felbontásáról.

Tarlós István ezek ismeretében érthetetlennek nevezte, hogy képzeli Karácsony Gergely a többi kerület és a Főváros parkolási ügyeinek a vizsgálatát. “A polgármester úr duzzogott azon a felvetésen, hogy a Főváros is delegálna egy tagot a zuglói parkolási ügyet vizsgáló csoportba. Akkor azt mondta, hogy neki a főpolgármester nem a főnöke”. A főpolgármesternek meg ő legalább annyira nem a főnöke - mondta Tarlós István.

Azt sem tudja értelmezni, hogy a kerületek parkolási ügyeit milyen alapon vizsgáltatná Zugló polgármestere. “A Fővárosnak meg egyetlen ilyen üzemeltetési szerződése sincs, neki ezt pontosan kellene tudnia” - mondta végül a főpolgármester.

Ajánlom

További belföldi híreink