Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-12 18:18:00

Szakemberhiány miatt lemondta baleseti ügyeleteinek egy részét a Honvédkórház

Lemondta baleseti ügyeleteinek egy részét a hétvégére a Honvédkórház. A Röntgen Blog egészségügyi szakértő szerzője, és az egyik szakszervezet értesülései szerint a kórház szakemberhiány miatt volt kénytelen leállítani a többszörös sérüléseket szenvedett, súlyos betegek fogadását. A szakemberek szerint a főváros négy, úgynevezett politraumás eseteket is ellátó kórházából egy általában lemondja az ügyeletet, de ez eddig épp a Honvédkórházra nem volt jellemző.

Négy mentőautó ment be, és hét jött ki a Honvédkórház mentőbejáratán vasárnap az alatt az egy óra alatt, amíg kameránk a kórház forgalmát figyelte. A négy érkező mentőautóból is csak egy használta a szirénáját.

Kunetz Zsombor a blogján arról ír, ezen a hétvégén a Honvédkórház nem is fogadott többszörös, súlyos sérülteket. Az egészségügyi szakértő szerint mindez az orvoshiányra vezethető vissza, a nyári szabadságolások idején pedig tovább eszkalálódhat a helyzet.

"Ez azt is jelenti, hogy az olyan nagy állami rendezvények, amelyeknek eddig a Honvédkórház volt a lebonyolítója, vagy háttérintézménye, mint akár a Forma 1, azoknak vagy a megrendezése kerül veszélybe, vagy pedig más kórházakat fognak megbízni ezen feladatok ellátásával." - mondta Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő.

"Emberhiány miatt legjobb tudomásunk szerint, de még egyszer mondom, hogy hivatalos információnk erről nincs, az ott dolgozó kollégáktól érdeklődtünk, hogy mi a helyzet." - kezdte Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke. A RESZASZ elnöke szerint a teljes budapesti betegellátás kaotikus és idejét múlt, ám az ígért szuperkórházakra még valószínű éveket kell várni.

Majd úgy folytatta: "Igenis van emberhiány Budapesten és minden kórházban, közöttük nyilván a Honvédkórházban is, de ez más kórházra is jellemző."

A Honvédkórház sürgősségi centrumát korábban irányító Burány Béla egy, a HVG birtokába jutott levél szerint januárban arról írt, egy működésképtelen, súlyos létszámhiánnyal küzdő osztályt vett át szeptemberben, novemberben viszont már „csak” 100 orvosi műszakot kellett más osztályról átirányított orvosokkal kiállítani.

"Nem olyan régen a kormányzat még azt válaszolta nekem egy írásbeli kérdésemre, hogy nincsen válsághelyzet a Honvédkórházban. Mára meg az derül ki, hogy akár életveszélyes állapotú betegeknek az ellátása kerülhet veszélybe." - mondta Demeter Márta.

Az LMP szerint azonnali, 50 százalékos orvosbér-emelésre van szükség, és arra, hogy a kormányzat mielőbb intézkedjen. Hasonlóan látja a helyzetet az MSZP is.

"Meddig tűrik még ezt az ámokfutást, amit a honvédelmi miniszter, az intézményvezető és Kásler Miklós végez az egészségügyben? Hát itt emberéletekről van szó!" - nyilatkozta az MSZP-s Korózs Lajos.

A Honvédkórház elismerte, hogy most hétvégére lemondta az úgynevezett 3. progresszivitási szintű sérültek fogadását, ám a kórház megbetegedésekre hivatkozik, és visszautasítja a rágalmakat. A Honvédkórház híradónknak azt írta, az ügyelet lemondása felelős döntés volt, a kórház pedig hétfőtől újra fogadja a sérülteket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink