Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-09 12:38:00

Szakítás? – Szijjártó kegyetlenül kiosztotta a Néppárt elnökét

Visszaszólt a külügyminiszter Daul “kidobós” nyilatkozatára. “Nem Jospeh Daul dönt arról, hogy mi melyik pártcsoport tagjai leszünk, hanem mi” - mondta ma Szijjártó Péter az ATV kérdésére.

Szakítás? – Szijjártó kegyetlenül kiosztotta a Néppárt elnökét
Joseph Daul (Fotó: Reuters)

“Joseph Daul nyilatkozata értékes álláspont, csak nincs relevanciája. Tehát az, hogy Joseph Daul erről a kérdésről hogy gondolkozik, annak nincsen következménye a Fidesz–EPP tagságára. Nem Jospeh Daul dönt arról, hogy mi melyik pártcsoport tagjai leszünk, hanem mi” - mondta egy mai sajtótájékoztatón, a brazil külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter az ATV kérdésére.

Tegnap nagy politikai visszhangja volt, hogy a nagyszebeni informális EU-csúcs előtt Joseph Daul keményen fogalmazott. A Néppárt elnöke azt mondta a Politico cikke szerint egy sajtótájékoztatón: ha Orbán Viktor tovább folytatja a becsmérlését az Európai Uniónak, akkor az Európai Néppárt “kidobja”, vagy ő maga lép ki. Arra, hogy ez nem fog azonnal megtörténni, abból lehetett következtetni, hogy a legnagyobb európai pártcsalád elnöke mindehhez azt is hozzátette: a döntést a novemberi néppárti kongresszus előtt hozzák meg.
 
Munkatársunk kérdésére a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter azt mondta: “azt majd mi eldöntjük, hogy meddig kívánunk az EPP tagjai lenni, meglátjuk, hogy egyáltalán lesz-e ilyen döntési helyzet. Mi egyelőre abban a vitában kívánunk részt venni, hogy az EPP melyik irányba nyisson. Szerintünk az lenne a helyes, hogyha jobbra nyitna. Jól láthatóan Joseph Daul szerint meg az a helyes, hogyha balra nyit. Ez egy vita közöttünk. Nyilván ez a vita ilyen valóságtól elrugaszkodott és túlságosan ambiciózus nyilatkozatokat indukál egyesekben” - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Az előzmény: hétfőn Orbán Viktor bejelentette, hogy alkalmatlannak tartja Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, és a Fidesz nem fogja támogatni. Weber ugyanis korábban azt mondta, ha csak a fideszesek szavazatával lehetne az Európai Bizottság elnöke, akkor inkább nem akar az lenni.

atv.hu

További belföldi híreink