Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-09 12:51:00

Nehéz matek-, kiszivárgott töriérettségi: „robbanni látszik” a feszültség az oktatásban

Rés keletkezett az ellenőrzési rendszeren, amit ki kell vizsgálni, majd a nyomozás után le kell vonni a konzekvenciát- közölte a PSZ alelnöke, aki beszélt a matekérettségi nehézségéről és a tervezett sztrájkról is.

Nagyon nehéz volt a matekérettségi, ezért a diákok tömegmegmozdulást szerveznek szombatra az Oktatási Hivatal elé, közben petíciót kezdeményeztek abból a célból, hogy változtassanak a ponthatárokon a matekérettségi nehézsége miatt. Igaz, az Oktatási Hivatal közölte időközben, hogy nem változtatnak.
 
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a matek írásbeli második része volt nehéz, vagyis inkább nagyon hosszú, melyre rövid idő volt adva. Arra, hogy a petíciónak van-e értelme, Totyik úgy reagált, hogy menet közben már nem lehet a szabályokon változtatni. Ha egy feladat nehéz, akkor az mindenkinek nehéz, közölte, és alacsonyabb lesz az átlag. Majd a feladatok kiértékelése után lehet arról nyilatkozni, ha összevetik az előző 4-5 év átlagával, hogy mennyire volt nehéz- fűzte hozzá.


 

Közben az is kiderült, hogy a történelem érettségi egy része kiszivárgott, de nem kell megismételni az írásbelit. Az alelnök megjegyezte, hogy rés keletkezett az ellenőrzési rendszeren, ezt ki kell vizsgálni, és a nyomozás eredménye után le kell vonni a végső konzekvenciát. Az oktatásban nagy a feszültség, tette hozzá, most ez robbanni látszik.

Lesz sztrájk?

Elhangzott, hogy feszültség van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete között. Az történt ugyanis, magyarázta a PSZ alelnöke, hogy a PDSZ sztrájkot hirdetett május 29-re. A Pedagógusok Szakszervezete május 1-én a bejelentéskor szembesült a sztrájk hírével. A probléma abból adódott, hogy a PDSZ nem hívta meg a PSZ-t arra az ülésre, amelyen a sztrájkról szóló döntést hozták, igaz, akkor külföldön tartózkodtak, de nem is értesítették őket, hogy mire készülnek, így a Pedagógusok Szakszervezete reaktív helyzetbe került.

Totyik Tamás elmondta, hogy ők ezek után küldtek egy tájékoztató levelet a tagjaiknak, hogy május 29-én lesz a kompetencia felmérés is, és problémák adódhatnak, egyébként pedig túl rövid az idő ahhoz, hogy az elégséges szolgáltatás végigtárgyalása a bírósági döntésekkel együtt eredményes lehet, ezért nem tartják jogszerűnek a sztrájk meghirdetését. A levelet nem a nyilvánosságnak szánták, és nem is akarták bántani ezzel a PDSZ-t, közölte az alelnök.

A sztrájkkal akkor fog egyetérteni, folytatta, ha a kormánnyal a közoktatási helyzetről a napokban lefolytatandó tárgyalások során zsákutcába jutnak. Addig, amíg a tárgyalóasztalnál ülnek, és halvány remény is van a megegyezésre, addig próbálnak kitartani, jelentette ki Totyik Tamás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink