Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-09 10:07:00

Megszüntették a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen

Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Czeglédy mindezt annak köszönheti, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) felvette őt az európai parlamenti listájára, az NVB ülésén pedig nem kapott kétharmados támogatást – kilencen szavaztak mellette és nyolcan ellene – a mentelmi jogának megvonására tett előterjesztés.

A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül azután ki kell hirdetnie, hogy kézhez veszik a választási bizottság írásba foglalt határozatát.

Czeglédy ezzel legalább az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig elkerülheti a felelősségre vonást. Utána pedig az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellene ahhoz, hogy ismét bíróság elé állíthassák.

Ha viszont a DK úgy dönt, hogy Brüsszelbe küldi, akkor az eljárás újbóli megindítását tovább hátráltatja, hogy EP-képviselőként mentelmi jog illeti majd meg, s annak megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament elnökénél kell kezdeményeznie. Czeglédy amúgy jelenleg a párt uniós listájának utolsó, 36. helyén áll, ennek ellenére az NVB döntése előtti felszólalásában azt állította: valószínűleg nem lesz EP-képviselő, de nem tartja magát „kamujelöltnek” - írja a párt. További részletek ide kattintva.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink