Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-09 21:11:00

Borzasztó órákat okozott a diákoknak a kiszivárgott töriérettségi

Feljelentés született, új történelemérettségit azonban nem kell írni a diákoknak. Így reagált az Oktatási Hivatal arra, hogy történelem esszékérdéseit sok diák előre tudta. A Történelemtanárok Egyletének elnöke híradónknak azt mondta, hogy ő több olyan kollégájával is beszélt, akiknek a diákjai előre tudták az esszékérdéseket. Miklósi László szerint ez azért óriási probléma, mert rombolja az érettségibe vetett hitet, és borzasztó órákat okozott a diákoknak.

Borzasztó órákat okozott a diákoknak a kiszivárgott töriérettségi

Szent István, Sztálin propaganda, Trianon, és középkori uradalom. Ez a négy téma kezdett terjedni kedden, vagyis egy nappal a történelem érettségi előtt a közösségi oldalakon, aztán szerdán sokan meglepődhettek, mert a történelem érettségi feladatlapon szintén találkoztak ezekkel a témakörökkel.

Szerda estére pedig körvonalazódott a botrány, a médiából az is értesült a hírről, aki addig nem tudta, jött a találgatás, vajon újra kell-e írni a dolgozatot.

A hivatalos reakciók közül először az jelent meg, hogy az Oktatási Hivatal feljelentést tett, aztán később már azt is lehetett tudni, hogy nem kell újból érettségizni.

A Tanítanék Mozgalom vezetőjének végzős osztálya van. Ő a médiából értesült a kikerült esszétémákról, a diákok semmit sem mondtak neki.

„Nekem az első reakcióm, a gyerekekért való aggódás volt, mert ilyenkor ha az a döntés született volna, hogy meg kell ismételni az azért egy nagyon kemény helyzet” – mondta Törley Katalin.

Az Eduline.hu szerkesztősége, amint értesült arról, hogy nem kell újraírni a dolgozatot, azonnal elküldte hírlevélben, és próbálta minél több diákkal tudatni, hogy még az angol érettségi előtt eljusson hozzájuk a hír.

Szabó Fruzsina az Eduline szerkesztője elmondta, hogy a beszámolók alapján az érettségi feladatsor mindentől függetlenül egy nagyon korrekt jól megírható feladatsor volt.

A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint azért is nagy probléma, ami történt, mert ronthatja az érettségibe vetett hitet, és borzasztó órákat okozott a diákoknak, de Miklósi László hozzátette azt is, hogy: témakörök szivárogtak ki, a vizsgán viszont konkrét feladat címek vannak, hozzájuk tartozó forrásokkal.

„Az esszéírást nem lehet egy éjszaka megtanulni, a diákoknak alaposan, hosszú időn keresztül kellett fölkészülni ahhoz, hogy eredményesen vizsgázhassanak, így nagyon kínos és kellemetlen, hogy kikerültek ezek a témakörök, de jelentős segítséget véleményem szerint a vizsgázóknak nem adhatott” magyarázta az egylet elnöke.

Az Oktatási Hivatal az ATV Híradó megkeresésére azt írta, hogy mivel megtették a feljelentéseket, a nyomozás érdekében, annak végéig nem nyilatkoznak.

Fellélegezhetnek a diákok, nem kell megismételni a történelemérettségit

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink