Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-07 09:16:00

MTA-átalakítás: Palkovics László a szeptembert is mérlegeli

Két lehetőséget is mérlegelnek az Akadémiáról szóló törvénymódosítást illetően az MTA „viharos” közgyűlése után. Az egyik verzió szerint akár már szeptember 1-jétől hatályos lenne az MTA kutató-hálózatának a kiszervezésének és az új finanszírozási modell bevezetésének az életbe lépése, a másik lehetséges határidő 2020. január elseje - ezt tegnap este mondta a miniszter munkatársunk kérdésére.

MTA-átalakítás: Palkovics László a szeptembert is mérlegeli

Kaotikus volt a tanácskozás, „nem jutottak sehová”, a kormány verziójáról nem is szavazott az MTA 191. közgyűlése - ez volt tegnap Palkovics László mérlege az Akadémia sorsdöntő közgyűléséről, melyen végül, többszöri nekifutásra a 400 tag 77 százaléka voksolt az MTA javaslatára, hogy a kutatóhálózat az Akadémián belül maradjon. Az akadémikusok döntése szerint az MTA-n belül lehetne egy köztestületi szerv nagy autonómiával, külön költségvetési soron. Miután ezt megszavazták, a másik két pontról, köztük a kormány elképzeléséről, a kutatóhálózat kiszervezéséről már nem is voksoltak.

A résztvevők elmondása szerint a szavazás viharos körülmények között zajlott, nagy volt az elégedetlenség, felvetették egy „kormányellenes” deklaráció elfogadását is: a közgyűlés végül azt mondta ki, hogy a kikényszerítésnek azokat a módszereit, melyekkel a minisztérium élt, nem tartják elfogadhatónak. (Ez nyilván arra volt válasz, hogy Lovász László aláírta azt a márciusi szándéknyilatkozatot, miszerint “tudomásul veszi”, hogy a kutató-hálózat az MTA-n kívül működik, ezt később zsarolásnak értékelte. De Csaba László például tegnap a felszólalásában a CEU-t is felhozta.)

Szavaztak arról is, hogy az új kutatóintézeti hálózatba, amely tehát a tudósok szerint csak az MTA-n belül jöhetne létre, a kormány-MTA-kutatók egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban delegálhassanak tagokat a 12 fős irányító testületbe. Azaz, a kormány 50-50 “százalékos” álláspontja ellen.

Palkovics László miniszter a meghozott határozatokat úgy értékelte: a kormány álláspontja nem változott, továbbra is az MTA-n kívül képzelik el az intézethálózat működését, a közgyűlésen hozott döntések nagy része ennek nem felel meg. De az átalakítás részleteiről továbbra is tárgyalni fognak, mert „nem jutottak sehova”. A tárgyalásokat már a héten megkezdik Lovász Lászlóval. A kormány szerint mindenképpen törvénymódosítást kell kezdeményezni és a tárgyalásoktól függ, hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni. A kormány szándéka az, hogy a finanszírozás mértékét jelentősen emelje, de nem abban a formában, ahogyan az MTA közgyűlése azt elképzeli - mondta Palkovics László.

Holnap már tárgyalnak

Abban az MTA elnöke és a miniszter is egyetértett, hogy nagyon rövid az idő, Palkovics László emiatt már szerdán újra tárgyal Lovász Lászlóval. A kormány nem „einstandolni” akarja a kutató-hálózatot, “csak egy másik pályára akarja állítani”.

Az MTA elnöke is bízik abban, hogy a kormány nem tönkretenni akarja a kutatóintézeti hálózatot. Lovász László azt mondta, hogy nekik érveik vannak a kutatóintézet megtartása mellett, ezeket tudják mondani a kormánynak, aztán a Parlament majd dönt valahogy, „mi meg vigyázzba állunk", és elfogadják a döntést. 

A szükséges jogszabály-módosítást már júniusban el is fogadhatja az Országgyűlés - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak tegnap Palkovics László az MTA közgyűlésének a reggelén megjelent interjújában.

Munkatársunk kérdésére pedig tegnap este azt mondta: az Akadémiáról szóló törvénymódosítás esetében az egyik lehetséges opció az átalakításra a szeptember, a másik javasolt dátum a 2020. januárja lehet.

Ajánlom

További belföldi híreink