Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-07 06:33:00

Már a moratórium lejárta előtt több tucat esetben segített a karhatalom a kilakoltatásban

Több mint száz ingatlan-végrehajtás történt 2019 első negyedévében, ennek felében pedig a karhatalom is szerepet játszott – derült ki az atv.hu érdeklődésére kikerült adatokból, amelyet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tett közzé. Közben az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményezett, hogy törvénnyel szabjanak gátat a kisgyermekes családok kilakoltatásának.

Már a moratórium lejárta előtt több tucat esetben segített a karhatalom a kilakoltatásban

Április 30-én lejárt a kilakoltatási moratórium, amelyet követően újabb emberek kerülhetnek utcára. Az atv.hu arra volt kíváncsi, hogy 2019 első negyedévében mennyi végrehajtás történt. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara megkeresése után egy nappal pedig az adatok is felkerültek a honlapra, amelyek itt érhetőek el. Eszerint hiába volt érvényben az idei évben a kilakoltatási moratórium, amelynek érvénye alatt hivatalosan nem lehet embereket az utcára tenni tartozás miatt, 114 alkalommal került sor valamilyen ingatlannal kapcsolatos végrehatási cselekményre.

A végrehajtói kar statisztikái szerint a kilakoltatások így oszlottak meg: lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt: 70, lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt: 14, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során: 10, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt: 19, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően: 1.

Egy másik adatsor közben azt mutatja, hogy az első negyedévben – csoportos lebontásban – milyen arányban volt szükség a karhatalom közbenjárására, ami itt – az előző kilakoltatásokból kiindulva – minden bizonnyal rendőri jelenlétre utalhat. 114 végrehajtás felében volt szükség a karhatalom jelenlétére.

Az elmúlt három év adatait összesítve az is kiderül, és erről már korábban is írt a magyar sajtó, hogy nagyjából tízezer végrehajtási eljárásra került sor. Ugyanakkor Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke korábban a 24.hu-nak azt nyilatkozta – még az előző év adataival kapcsolatban –, hogy nem minden végrehajtás történt lakóotthonok esetében korábban, hanem abban például az üzlethelyiségek kiürítése is benne van. Ebből kiindulva nincsenek egzakt adatok arról, hogy például hány kilakoltatás érintett gyerekes családot. Többek között azért nem, mert a budapesti kormányhivataltól nem érkeznek erre vonatkozó adatok, miközben a legtöbb kilakoltatás épp a fővárosban történik.

Ajánlom

További belföldi híreink