Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-05 05:10:00

Bármelyik kórházban bekövetkezhet a Baleseti Intézethez hasonló „orvoslázadás”

84 orvos döntött úgy a Péterfy Kórházhoz tartozó Baleseti Intézetben, hogy nem vállalja tovább a heti 12 órás önkéntes túlmunkát. Az esetet Röntgen blog írta meg. A döntés mögött állítólag az áll, hogy a kórház altatóorvosai magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek.

Néhány hónappal ezelőtt még az addig megszokott rendben látták el a betegeket a Baleseti Intézetben. Ez azonban most a bérfeszültségek miatt megváltozhat.
A röntgen blogot író egészségügyi szakértő úgy tudja: a fizetésük rendezését hiába kérő orvosok a jövőben csak a szabályokat betartva hajlandóak dolgozni, így a sebészek nem engedik például azt sem, hogy szakvizsgával nem rendelkező kollégáik önállóan operáljanak.

A kórház vezetésétől az ATV Híradója nem kapott választ arra a kérdésre, milyen következményekkel járhat a baleseti sebészek döntése. Kunetz Zsombor azonban úgy véli: az ügyeletek kiállítása annak ellenére is problémás lesz, hogy papíron van elegendő orvos az intézetben.

„Nagyon sok specializált orvos van. Tehát van, aki például a vállsebészethez ért, más a térdsebészethez ért sokkal jobban mondjuk. Vannak a speciális szakmák, az idegsebészet, a gyerek baleseti sebész ellátás, és ezeknek a speciális szakmáknak az ügyeletben való kiadása, ez lesz nagyon nehéz, azt gondolom” – vélekedett Kunetz.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a Balesetiben történtek bármely más egészségügyi intézményben, bármikor bekövetkezhetnek, amíg nem lesz jelentős mértékű, egységes béremelés az egészségügyben, amelyet szerinte a gazdaság helyzete meg is engedne. A KSH adatai szerint viszont épp az egészségügyben emelkedtek a legkevésbé a bérek idén februárban.

„Teljes mértékben rávilágít arra a jelenségre, hogy az egészségügy megint kivívta magának a társadalmi bérrangsorba az utolsó helyet, és felhívja a figyelmet arra, hogy a lefolytatott tárgyalások eredményeképpen elfogadott, jelentősen magasabb bértáblákat be kellene vezetni” – szögezte le Éger István.

A miniszterelnökség minisztere április közepén beszélt arról, hogy a kormány korábbi döntése értelmében a szakdolgozói bér a ciklus végéig összesen 72 százalékkal emelkedik majd az egészségügyben. „A tárca természetesen az orvosi szervezetekkel is fog tárgyalni, és nyilvánvaló, hogy orvos béremelések is lesznek ebben a ciklusban. Ennek a mértékéről később fog a kormány döntést hozni” – jelentette be Gulyás Gergely.

Az Orvosi Kamara elnöke szerint azonban haladéktalanul és jelentősen emelni kell az orvosok fizetését is, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák. Az orvosok esetleges béremeléséről megkérdeztük a minisztériumot is, az EMMI későbbre ígért tájékoztatást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink