Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-04 14:02:00

Ön mennyit ad a bankjának havonta? Tudta, hogy semennyit nem kellene?

Magyarországon a legdrágább bankolni az európai országok közül. Pedig már most is bankolhatnánk, szinte ingyen, mégsem tesszük. A Heti Napló riportja.

Ön mennyit ad a bankjának havonta? Tudta, hogy semennyit nem kellene?

A jegybank egy friss felmérése szerint Magyarországon a legdrágább bankolni az európai országok közül. Nálunk akár a havi jövedelem több mint egy százalékát is otthagyhatják a bankoknál pont azok, akik a legkevesebbet keresik. Még a másik két dobogósnál, Bulgáriánál és Portugáliánál is jóval alacsonyabb ez az arány.

A legalacsonyabb jövedelműek is átlagosan 640 forintot költenek havonta kártyadíjra, 399 forintot számlavezetésre, és 165 forintot átutalásra. Ez összesen 1204 forint, de ez feltételezi, hogy a számlatulajdonos csak havonta kétszer vesz ki pénzt automatából, ami ingyenes. Akár 1-2 készpénzfelvétel és 1-2 utalással több és ez összeg már a duplájára is nőhet, vagyis többezer forintra havonta. Ez éppen a legalacsonyabb jövedelműeket érinti legjobban, mert minél többet keres valaki, arányaiban annál kevesebb része megy majd el a jövedelmének a banki költségekre.

A többség nem tudja, mennyit költ

Járókelőket kérdeztünk meg a Széll Kálmán téren, hogy tudják-e, havonta mennyiért bankolnak. A nagy többség nemmel válaszolt, aki mondott összeget, az néhány ezer forintra taksálta a költségeket. Ezt követően felhívtunk több külföldön élő magyart is, hogy megkérdezzük, mi a helyzet Európa más országaiban. Egyikük Hamburgban él, ő azt mondta, az elmúlt években egyetlen eurót sem adott a bankjának. Ott ugyanis a lakossági folyószámla-vezetés ingyenes, csakúgy, mint az euróban végzett, belföldi tranzakciók, sőt, az euróban utalt külföldi utalások is. Egy Máltán élő magyar pedig arról beszélt a Heti naplónak, hogy nagyon elterjedt náluk a Revolout nevű online szolgáltatás, amivel egész Európán belül ingyen lehet utalni, bármekkora összeget.

A drágaságban viszont bőven van szerepe az államnak is. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapítója szerint a 2013-ban bevezetett tranzakciós illeték jócskán megdrágítja az itthoni bankolást. “Ha valaki 100 ezer forintot elutal a bankszámlájáról, akkor 240 forintnyi összeget a banknak be kell fizetni az államkasszába”- magyarázta a szakember.

Így spórolhatunk 3 perc alatt évi 12 ezret

És a legelképesztőbb, hogy már most is bankolhatnánk szinte ingyen, de nem tesszük. A számítások szerint egy átlagfizetéssel rendelkező magánszemély átlagos bankszámla használatához kapcsolódóan a havidíj körülbelül 1000 forintra tehető. Ezzel szemben ma a legjobb ajánlat banki oldalról a teljes egészében ingyenes bankszámla. Ez azt jelenti, hogy minden egyes díjtétel nulla. Ennek két felétele van, az egyik az, hogy ne SMS-ben kérje az ügyfél a biztonsági értesítést, hanem okostelefonos értesítésen keresztül.

Vagyis, ha az ember felmegy az internetre és rákeres a bankszámla kalkulátorra, akkor nagyjából 3 perc alatt kideríthetné, hogy minimum évi 12 000 forintot már így is megtakaríthatna, de inkább többet.

A tranzakciós illeték eltörlése szóba került az utóbbi hónapokban, aztán a pénzügyminisztérium visszatáncolt. Most a jegybank legújabb javaslata, hogy a mobilszámlákhoz hasonlóan legyenek korlátlan bankszámlacsomagok, ahol csak és kizárólag számlavezetési díj terhelné az ügyfelet, semmilyen más díjat nem számíthatnának fel. Nem is hangzik rosszul.

Megkérdeztük az OTP termékfejlesztési és értékesítési vezetőjét, Takács Domokost is, mit szólnak az ötlethez. “Mindenképp bevezethetőnek tartom Magyarországon azt, hogy csomagárazásba térjünk át a tranzakcióalapú árazásról”- közölte.

És itt jön a de, mégpedig természetesen a tranzakciós illeték és a havi két díjmentes készpénzkivétel. A CIB Bank árazási vezetője szerint lett volna lehetőség most csökkenteni az árakat, ha a kormány eltörölte, vagy legalább csökkentette volna a tranzakciós illetéket. “Amíg utalások számához kapcsolódnak ezek az illetékek, addig nem lehet az úgynevezett csomagalapú árazásra átállni. Tehát ameddig a költségeink azok az egyik oldalon változó költség, a másik oldalon pedig egy fix bevételt jelentene, ezt a kettőt nem lehet összehangolni. Amennyiben változik a jogszabály, akkor a CIB Bank - ahogy eddig is csinálta -, ezután is hozzáigazítja a költségeit a bevételekhez. És ezzel le tudunk menni teljesen ingyenes utalásokra”- magyarázta Vasas Norbert.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink