Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-04 07:00:00

Lesz euró Magyarországon? Itt van a válasz

A magyar gazdaság 4 százalék feletti növekedésével, 3 százalék körüli inflációval és az államadósság 60 százalék alá csökkentésével számol a kormány a következő négy évben. Legalábbis ezeket az adatokat tartalmazza a konvergencia program, ami azokat a legfontosabb lépéseket összegzi, amelyekkel Magyarország felzárkózhat a vezető országokhoz. Az euró bevezetése nem szerepel a tervek között. A DK szerint ez rossz politika. A Nemzeti Bank korábbi elnöke pedig úgy véli: túlzottan optimista számításokat végzett a kormány.

Varga Mihály: Nincs napirenden az euró bevezetése

 

Uniós átlag feletti növekedéssel számol a kormány négyéves konvergenciaprogramja, amelyet már benyújtott az Európai Bizottságnak. "A kormány célja, hogy a hazai növekedés mértéke továbbra is tartósan magas szinten, legalább 2 százalékponttal az uniós növekedési átlag fölött maradjon" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A dokumentum azonban megjegyzi: baljós árnyak jelentek meg a világgazdaság eddig kedvező folyamatai felett.  Varga Mihály azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságnak vannak még tartalékai. Pl. a foglalkoztatás terén, azt mondta: még mindig van egy inaktív réteg, amelyet vissza lehet segíteni a munka világába. Az új beruházásoktól is sokat vár a kormány. Az euró bevezetése azonban egyelőre nincs a tervek között. "Azt a gazdaságpolitika döntésétől, meg a helyzettől kell függővé tenni majd, hogy mikor kívánunk csatlakozni, egyelőre ez nincs napirenden" - állítja Varga Mihály.

A DK szerint ez rossz politika, mert megnehezíti az emberek életét. Dobrev Klára szerint "kimaradunk az erős Európából, kimaradunk abból az Európai Egyesült Államokból, ami a Dk egyik legfontosabb programpontja, kimaradunk azoknak az országoknak a sorából, akik euróval tudnak fizetni, és ezzel sok millió honfitársunk életét teszi nehezebbé.

"Elbírja a papír" – ezt mondta a Nemzeti Bank korábbi elnöke a kormány számításaira. Bod Péter Ákos szerint sok mindennek kellene teljesülnie ahhoz, hogy az életszínvonalunk ilyen tempóban közelítsen a vezető országok színvonalához. "Az olajárak alacsonyan maradjanak, a kamatok alacsonyan maradjanak, ez európai gazdaság, főleg a német autóipar gond nélkül fejlődjön, ne legyen a világban semmi olyan megrázkódtatás, ami a pénzek, tőkék áramlását zavarja, őszintén szólva ennek a valószínűsége nagyon, de nagyon kicsi." Bod Péter Ákos biztos abban, hogy a Pénzügyminisztérium zárt ajtói mögött egy másik forgatókönyv is készül a következő évekre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink