Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-26 09:54:00

Orbán volt minisztere kapja a Mádl Ferenc intézet vezetését

Mádl Ferenc egykori államfőről elnevezett jogi intézetet hoz létre a kormány, a V4-ek és más EU-országok jogrendjének a tanulmányozására. Az intézet vezetője Orbán volt külügyminisztere, Martonyi János lesz.

Orbán volt minisztere kapja a Mádl Ferenc intézet vezetését

A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését – közölte az intézmény létrehozását - jelent meg tegnap a Magyar Közlönyben. Az intézetnek idén különböző címeken összesen 610 milliós költségvetési pénzt adnak, 2020-tól pedig 850 millió forintot évente, a kormány legújabb rendelete szerint.

Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára - nyilatkozta Trócsányi László az MTI-nek tegnap este.

Az igazságügyminiszter azt mondta, hogy az egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.
A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik majd, több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt.

Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását – ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) –, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során – közölte a miniszter.

Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János volt külügyminiszter vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást – mondta Trócsányi László.    

Ajánlom

További belföldi híreink