Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-26 16:07:00

Miért tört ki az ellenzéki belháború Pécsen?

Szűk fél évvel az önkormányzati választás előtt Pécsett is borulni látszik a közös ellenzéki összefogás. Mellár Tamás a Fidesz emberének tartja az MSZP-DK-Momentum által támogatott polgármester-jelöltet, Péterffy Attilát. A politikus arról is beszélt, szerinte kizárt, hogy egy ember maradjon a fideszes kihívóval szemben ősszel. Péterffy Attila eközben elutasítja Mellár vádjait. Azokat az értesüléseket pedig nettó hazugságnak tartja, miszerint a fideszes Bánki Erik, és az MSZP-hez köthető Puch László embere lenne.

Miért tört ki az ellenzéki belháború Pécsen?

Borulni látszik a pécsi összefogás az őszi önkormányzati választásokra, már ha volt ilyen egyáltalán. Mellár Tamás ugyanis azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az általa vezetett Mindenki Pécsért Egyesület nem áll be az ellenzék egy része által favorizált polgármester-jelölt, Péterffy Attila mögé. Ehelyett mind a 18 pécsi körzetben saját jelöltet indít az egyesület.

A Péterffyt támogató pártok felrúgták volna az egyezséget?

A politikus „a Fidesz B tervének tartja” Péterfy Attilát, az atv.hu-nak pedig már arra hívta fel a figyelmet, hogy Péterffy egy nagy fővárosi cégnél vezető beosztásban dolgozik (Péterffy jelenleg a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. műszaki fejlesztési és karbantartási igazgatójaként, illetve a FŐTÁV-Kiserőmű Kft. ügyvezetőjeként dolgozik – a szerk.), és mindezt retorzió nélkül teszi. Emellett a PVSK-nak is sokáig volt elnökségi tagja, ami a politikus szerint köztudottan egy „pénzelosztó hely”. Ezekből a következtetésekből vezette lesz azt, amit mondott, persze – tette hozzá – ez az ő álláspontja, megérzése, és bizonytani sem tudja.

A történet egyébként azért is izgalmas, mert Péterffy Attila nemcsak tagja, de alapítója is a Mellár vezette Mindenki Pécsért Egyesületnek. A kérdésre, hogy akkor nem volt-e „Fidesz embere” Péterffy, amikor az egyesületben benne volt, azt felelte: nagy valószínűséggel már akkor is az volt. Majd elárulta azt is, hogy őt az MSZP-sek és maga Péterffy kérte arra, hogy utóbbi csatlakozhasson az egyesülethez. Péterffyt ugyanis nem ő kérte fel arra, hogy csatlakozzon. Utóbbi pedig az MSZP-hez kötődő másik egyesületi taggal együtt egy későbbi gyűlésen azt is szorgalmazta, hogy az egyesület álljon be Péterffy mögé, bár azt akkor leszavazták.

Szerinte tavaly év végén egyezség született arról, hogy egy előválasztási rendszeren keresztül választják majd ki a polgármester-jelöltet, de ezt januárban felrúgta Péterffy Attila, és a mögé beálló három párt is: az MSZP, a DK és a Momentum. Mindezektől független Péterffy előtt még mindig ott lenne a lehetőség – emelte ki Mellár –, hogy bejelentkezzen, elfogadja az egyesület által felállított feltételeket, és ha ezzel együtt ő lenne a legesélyesebb jelölt, akkor az egyesülete is támogatná. Annak ellenére is, hogy a Fidesz „B” tervének tartja. Mellár egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, jelenleg ugyan más nem jelentkezett be az egyesülethez, hogy polgármester-jelölt lehessen, tudomása szerint ugyanakkor vannak olyanok, akik ezen gondolkodnak. Eközben – folytatta – nem lehet megúszni azt sem, hogy ne legyen a Fidesszel szemben több jelölt, hiszen – ahogyan fogalmazott – „kettő-három jelölt biztosan lesz”.

Péterffy: a Fidesz igényeit szolgálja az, aki szembemegy a szövetséggel

Az atv.hu Péterffy Attilát is elérte, aki azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy számára világos a helyzet: bárki, aki a pécsi ellenzéki egység ellen tervez jelölteket állítani, „az a Fidesz igényeit szolgálja ki”. Ha Mellár Tamás ezt teszi, akkor Péterffy szerint ő is a Fidesz érdekeit szolgálja ki. Megerősítette, hogy egyelőre három párt állt be mögé. Hogy érkezett-e jelzés az LMP és Jobbik részéről a támogatás-biztosításól, azt felelte: igen.

Péterffy abban egyetértett Mellárral, hogy ő kezdeményezte azt, hogy tagja lehessen a Mindenki Pécsért Egyesületnek, hiszen már akkor tagja akart lenni annak az egyesületnek, amely az ellenzéki szövetség szolgálását tűzte ki célul. Mellár Tamás személyét egyébként – mint mondta – leválasztaná az egyesület egészétől. Szerinte ugyanis Mellár Tamás az egyesület felhatalmazása nélkül hozott döntéseket az elmúlt hónapokban, erre legutóbbi példa az őt támadó sajtónyilatkozat, amelyről Péterffy szerint az alapító tagok sem tudtak.

Péterffy Mellár Tamás azon elgondolását sem érti, amire állításait alapozza, miszerint vezető szerepet tölt be egy budapesti önkormányzati cégben. Péterffy ugyanis emlékeztetett: önkormányzati cégnél dolgozik, amely Tarlós István alá tartozik, aki pedig „kőkemény csatákat vív a Fidesszel”, hogy a budapestiek érdekeit képviselje. Kiemelte, hogy ő szakember ott, amilyenre a Főtávnak szüksége van, piaci alapon ugyanis nincs olyan ember, aki helyette irányítani tudná a fejlesztéseket. Ha ez meg is fordult volna a vezérigazgató fejében – folytatta – akkor is vissza kellett volna fognia magát, hiszen éves szinten 21 milliárd forintnyi fejlesztést irányít a fővárosban. Péterffy végül megjegyezte: a pártok vezetői neki megerősítették, hogy semmilyen ígéretet nem tettek korábban Mellárnak.

Ajánlom

További belföldi híreink