Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-26 12:09:00

Jogtalan képhasználat? - Ókovácsék cáfolnak

Az Operaház közleményben cáfolta, hogy jogtalanul használnák egy ismeretlen brazil lány - Elif Ozer - Facebook fotóját a 2019/20-as évad kampányához a plakátokon. Az Operaház által megbízott ügynökség a stock fotók közül választotta ki a képet, a licensz előírások figyelembe vételével.

Jogtalan képhasználat? - Ókovácsék cáfolnak

Egy São Paulóban élő nő nagy meglepetéssel fedezte fel, hogy saját arcképe szerepel a budapesti metróban, a Magyar Állami Operaház plakátjain. A brazil nő - Elif Ozer, akit a hírek szerint egy Budapesten turistáskodó barátja értesített a plakátokról - úgy vélte, hogy egy Facebookon szereplő fotóját lophatták el, és azt mondta, hogy egy ügyvéd barátjával jogi lépéseket tesznek, hogy tisztázzák az arcképének felhasználását - írta a 24.hu egy brazil portál alapján.

A Magyar Állami Operaház ezt cáfolta. Mai közleményükben azt írják: az Operaház kreatív arculatát 2012 óta a Mátai és Végh Kreatív Műhely Kft. készíti. Az ügynökséggel folytatott sikeres együttműködés jegyében az Opera "Ahol kinyílik a világ" és „ElsőSorban” elnevezésű kampányai számos szakmai díjat (Aranyrajzszög, Design Management, Prizma Kreatív PR, Ezüst és Bronz Effie, Arany Penge, Hipnózis, Kreatív Craft Award), nemzetközi elismerést (Cannes-i Ezüst Delfin két kategóriában) és külföldi meghívást (Tokiói Nemzetközi Vállalati Filmek Fesztiváljára; Kínai Nemzetközi Turisztikai Vásár, Sanghaj) érdemeltek ki.

Az évadkampány- és premierplakátjaiból több mint két tucatot a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteménye is beválogatott - írják a közleményben.

Ami a brazil lány fotóját illeti: az Opera 2019/20-as évadkampányához a reklámszakmában bevett gyakorlatként a stock fotók eszköztárához nyúlt, amelyhez a Pexels.com oldalon található felvételekből válogatott az ott feltüntetett licensz előírások figyelembevételével. A képet időközben a Pexels.com oldalról törölték, de a nyoma megtalálható - írják.

A közleményben leszögezik: “nem felel tehát meg a valóságnak, hogy a felvételeket bárki is a brazil híradásokban szereplő hölgy Facebook-oldaláról töltötte volna le, hiszen az ismert közösségi oldalon nyomdai minőségű felvételek feltöltésére nincs is lehetőség. A Magyar Állami Operaház ez idáig jogi úton semmilyen megkeresést nem kapott, de a fentiek alapján annak megalapozottsága egyáltalán nem áll meg.”

További belföldi híreink