Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-26 07:15:00

A beszállítók jóindulata miatt nem omlott még össze az egészségügy Magyarországon?

Nem fog összeomlani a kórházi ellátás, de az reális veszély, hogy bizonyos osztályok működési zavarokkal küzdjenek, főleg az emberhiány miatt – többek között erről beszélt Kincses Gyula az ATV Start című műsorban, miután a magyar kórházak negyedév alatt közel 30 milliárd forintos adósságot halmoztak fel. A volt egészségügyi államtitkár szerint a beszállítók éve óta hiteleznek, de szerencsére mindig hozzájutnak a pénzükhöz.

Legutóbb tavaly novemberben konszolidálta a kormány a kórházak adósságát. Március végére azonban újra az egekbe ugrott, így az állami intézmények lejárt adósságállománya már csaknem a 30 milliárd forintot is meghaladta. Csak az előző hónapban körülbelül 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás a Magyar Államkincstár adatai szerint – számolt be róla pár napja a Napi.hu.

Bár a vizsgálóbizottság nem tudta megállapítani azt, hogy mi állhat a kórházadósságok növekedésének hátterében, Kincses Gyula azt mondta: ennyi pénzből, ezzel az elosztási technikával, ezt a szerkezetet nem lehet fenntartani. Ez azt jelenti a volt egészségügyi államtitkár szerint – aki az ATV Start című műsor vendége volt csütörtök reggel –, hogy a jelenlegi finanszírozás még a ’90-es évek elején alakult ki, amikor szabad orvos-és intézményválasztásban hittek. Fel is vázolta ezt röviden: „a beteg hátára ragasztjuk a pénzt”, majd viszi magával a pénzt és odamegy, ahová szeretne, és ahol szeretik a beteget, ott lesz pénz, ahol meg nem, az átalakul vagy megszűnik. Ehelyett – folytatta a volt egészségügyi államtitkár – olyan rendszer alakult ki, amely ellátásközpontú. Megvan tehát hova kell menni és nem piaci alapú, ebben az esetben viszont a finanszírozást is feladatokhoz kellene kötni.

Emlékeztetett arra is, hogy a csúcsintézmények adóssága növekszik a legjobban, merthogy ezekből nem tudják továbbküldeni a betegeket. Kincses Gyula reménykedik, hogy a betegek ellátása nem kerül veszélybe a felhalmozott adósságok miatt, az viszont reális probléma lehet szerinte a jövőben, hogy például bizonyos osztályok gondokkal küszködhetnek, de akár a munka is ellehetetlenülhet. Ez pedig úgy kapcsolódhat az eladósodottsághoz, hogy az egészségügyben is követi a bérnövekedés az általános tendenciákat.

Kincses Gyula nem állítja, hogy a pazarlás nem létezne, de szerinte nem intézményi szinten van ez jelen, hanem rendszerszinten. Például egy erősebb alapellátás, egy nagyobb kompetenciájú járóbeteg-ellátás, de több egynapos sebészet is vehetne el betegeket a fekvőbeteg-ellátástól. Ma sok betegnél ugyanis nem indokolt szerinte, hogy kórházban feküdjön, és ez az a terület, ahol úgy véli, észlelhető a pazarlás. Végül megemlítette, hogy akkor lenne probléma, ha a beszállítók leállnának, de általában mindig megkapják a pénzüket, még akkor is, ha tulajdonképpen évek óta hiteleznek az egészségügyi intézményeknek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink