Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 20:31:00

Tolmáccsal érkeznek az ukrán-magyar betegek

Tömegével járnak át az ukrán-magyar kettős állampolgárok a kisvárdai kórházba. A Népszava úgy értesült, hogy gyakran magyar tolmáccsal érkeznek Ukrajnából az ellátásra jogosultak. A DK szerint ki kell vizsgálni, hogy mennyibe kerül azok ellátása, akik Magyarországon sem adót, sem járulékokat nem fizettek soha. Híradónknak nyilatkozott a kórház főigazgatója, azt mondta, akinek van magyar tb-kártyája, azokat ők kötelesek ingyen ellátni. Akinek nincs, azok meg fizetnek.

Tolmáccsal érkeznek az ukrán-magyar betegek

 

A kisvárdai kórház mellett dolgozó patikus szerint gyakran érkeznek hozzájuk olyanok, akik kettős állampolgárok.

"Nagyon sok jön.. orosz… tehát nem magyar, magyar recepttel, aki kettős állampolgár és akkor van magyar tajszáma is" - nyilatkozta Márta Tiborné patikus.

A kettős állampolgárok között azok is kapnak ellátását, akik fiktív magyarországi címekre vannak bejelentve. A Népszava szerint egyre többen használják ezt ki és kezeltetik magukat a kisvárdai kórházban. Többen magyar tolmáccsal érkeznek.

"Most már nem csak a nyugdíjat veszik igénybe, hanem az egészségügyi ellátást is a magyar adófizetők fizetik. Nem azzal van a baj, hogy ha valaki igénybe veszi a magyar egészségügyet, hanem az, hogy nem fizet érte, hanem helyette a gyógyításukat a magyar adófizetők állják" - mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője.

A kisvárdai kórház főigazgatója szerint ők mindenkit aszerint látnak el, hogy milyen dokumentumokat mutat fel.

"Hogyha valakinek van érvényes személyi igazolványa és érvényes tajkártyája, akkor a magyar biztosítás terhére megkapja az egészségügyi ellátást, egyéb esetekben pedig ki kell fizetnie" - nyilatkozta Hegyi Henrik, a felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója.

A kórház főigazgatója azt is megkérdezte az orvosoktól, hogy mennyi ukrán állampolgárt láttak.

"203 ezer járóbeteg fordult meg nálunk az elmúlt hat hónapban. ebből 1030 darab ukrán betegünk volt, aki az ellátásért a kórházunkban kifizette a szükséges díjakat" - közölte Hegyi Henrik.

A DK a kialakult helyzet miatt követeli, hogy a kormány vizsgálja meg, hogy mennyi pénzt költöttek olyan fiktív magyarországi lakhellyel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárok ellátásra, akik soha nem fizettek sem adót, sem járulékokat.

atv.hu

További belföldi híreink