Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 08:01:00

Juncker mától "visszalőne", Weber szakítana? - A "három bölcs" egyelőre nem jön Budapestre

Bizonyosan nem jön Budapestre a néppárti "három bölcs" az EP-választás előtt - erősítették meg az atv.hu-nak kormányzati források. Manfred Weber esti athéni beszédéből viszont a híradások szerint kiderül: utána kész akár megválni is a Fidesztől. Az Európai Bizottság elnöke azt ígérte, hogy mától visszalő az Orbán-kormánynak a vele és a Bizottsággal kapcsolatos "fake news"-gyártás miatt.

Juncker mától "visszalőne", Weber szakítana? - A "három bölcs" egyelőre nem jön Budapestre

Orbán Viktor a Fidesz néppárti felfüggesztése napján a brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy május 26-a, azaz az európai parlamenti választás előtt már nem fog elkészülni az a jelentés, amivel “három bölcset”, Herman van Rompuyt, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schüsselt megbízta a Néppárt. Ezzel ugyanis újra, pont az EP-választás kampányában kinyitnák a vitát arról, hogy helye van-e a Fidesznek az Európai Néppártban, a “három bölcs” delegációja pont a kampányfinisben vizsgálná a közös alapértékek tiszteletben tartását és a jogállamiságot Budapesten. Az pedig az időzítés miatt nem lenne szerencsés - mondta akkor a miniszterelnök.

A napokban kormányzati források megerősítették: nemcsak hogy a jelentés nem készül el a Fideszről, de május 26-a előtt bizonyosan nem jön Budapestre vizsgálódni már a Rompuy-Pöttering-Schüssel trió sem. A magyar “bölcsek” vezetője, Novák Katalin családügyi államtitkár már küldött a brüsszeli néppártiak vezetőjének egy 130 oldalas anyagot pontokba szedve a magyar jogállamiságról

Weber belengette, Juncker “visszalőni” készül

A néppárti csúcsjelölt, a bajor Manfred Weber tegnap esti athéni kampányrendezvényén a híradások szerint jelezte: a Néppárt továbbra is kész megválni az olyan tagpártoktól, amelyek nem osztják a mélyebb európai együttműködés gondolatát, a közös eszményeket. Ez nyilván üzenet Orbán Viktornak is. Weber egy brüsszeli, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen a CEU apropóján néhány hete azt érzékeltette, hogy a "három bölcs" jelentését fegyverként is lehet majd használni az EP-választások után júniusban Orbán Viktorékkal szemben. Meglehetősen fenyegetően hangzott, hogy a Fidesz kizárásának a lehetősége a Néppártból "még az asztalon van".

Weber feltétele volt korábban, hogy a Juncker-Soros plakátokat szedjék le, a néppárti Juncker elleni kampányt pedig az Orbán-kormány fejezze be.

jean-claude junckerJean-Claude Juncker

Hogy Juncker mára ígért "visszalövési" kampánya Orbán Viktorékra nézve mit jelent, egyelőre nem világos, nem derült ki a bizottsági elnök erre vonatkozó nyilatkozatából. Az bizonyos, hogy Juncker az általa “fake news”-nak ítélt olyan kijelentéseket akarja cáfolni személyesen is, miszerint az ő felelőssége - pontosabban a Juncker-bizottság mérlege -, hogy az angolok kimennek, a bevándorlók pedig bejöttek, ahogy például Orbán Viktor fogalmazni szokott. Vagy, hogy az EU-ban a Nyugat-Kelet konfliktust fokozta. Juncker erre azt mondja, hogy ő betemeti az árkokat.

Fideszes forrásaink nem számítanak arra, hogy ha Juncker “visszalő”, azzal felgyorsítana bármilyen, az Orbán-kormánnyal szembeni jogállamisági vizsgálatot még az EP-választás előtt.

Az olyan megfogalmazásokkal pedig elég nehéz vitatkozni, hogy az EU-nak “zsugorodik a lelke” - ahogy Orbán Viktor fogalmazott a Bálnában a Fidesz kampánynyitóján, vagy, hogy Junckerrel kaptak "egy tőről metszett európai szocialistát". A miniszterelnök 7 pontos tervében a migránsvízumot és migránskártyát érintő pont a konkrét követelés, mármint, hogy ne legyen.

Kövér “frappáns” megfogalmazása

Ami Junckert illeti, ő a történelemkönyvekben azt olvasná magáról szívesen, hogy “Becsülettel igyekezett”.

Fideszes forrásaink azonban egyetértenek Kövér László “frappáns” megfogalmazásával, aki a Magyar Hírlapnak adott interjúban az Európai Bizottság elnökéről azt a meglátást tette: “Juncker úr nem valamiféle rendszerhiba vagy üzemzavar eredménye. Azért lett bizottsági elnök, mert olyan, amilyen. Ahogy 1947-ben Dinnyés Lajos is azért került Magyarország kormányfői székébe Nagy Ferenc lemondatása után, mert a megszálló szovjeteknek pontosan egy kártyaadósságokban úszó alkoholistára volt szükségük. Amikor bennünket azért támadnak, mert bíráljuk az Európai Bizottságot meg az uniós intézményeket, mindig felteszem a költői kérdést: vajon kinek van rosszabb véleménye az unióról? Nekünk vagy azoknak, akik Juncker urat odatették? Mi az angolokkal együtt már a kezdetektől elleneztük a kinevezését” - hangoztatta Kövér László az interjúban.

A szavaknak már nincs jelentőségük?

Az európai “sajtóhegemónia” kapcsán Kövér azt mondta, hogy sajnos kénytelenek tudomásul venni, hogy “a szavaknak már nincs súlyuk és jelentőségük. Hiszen egy olyan totális liberális sajtóhegemóniában, amelyet Nyugat-Európa legtöbb államában kialakítottak, és amelyben a magukat baloldalinak, liberálisnak vagy konzervatívnak nevező lapok éppen annyira különböznek egymástól, mint a nyolcvanas években a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet, már mindegy, ki mit mond, mindenképpen csak egyfajta vélemény, világértelmezés juthat el az emberekhez”. Szerinte a nyelvet is egyfajta fegyverként használják Magyarországgal és mindenkivel szemben, aki kimondja: Európa az európaiaké, Olaszország az olaszoké, Magyarország meg a magyaroké. Aki eltér attól a hazug, Európát romba döntő konszenzustól, ami lényegében az önfelszámolásról szól, és amelynek tragikus szimbólumaként is felfoghatjuk a nagyhét hétfőjén lángoló Notre-Dame-ot - állította Kövér.

Szerinte azokat is támadják, akik azt állítják, meg kell őrizni a keresztény értékeket - amivel egyébként még az európai emberek döntő többsége is egyetért. “Nem túlzás, megbélyegzendő, potenciális páriák vagyunk, akiknek a homlokára azért kell mindenféle elborzasztó bélyeget sütni – mint például Európa szétverői, rasszisták, antiszemiták vagy homofóbok, xenofóbok, iszlamofóbok, és ki tudná felsorolni, még mi minden –, mert így nem kell velünk vitatkozni. Ha kirekesztenek, nem kell meghallani az érveinket sem, egyszerűbb populizmust, diktatúrát meg demagógiát kiáltani” - festett sötét képet a várható dialógusokról Kövér László.

Juncker mindenesetre vitatkozni akar, és ígérete szerint még az EP-választás előtt, mától felveszi a kesztyűt. Szijjártó Péter külügyminiszter már visszaszólt: neki nem kell senkit “terelgetnie”, Jean-Claude Juncker európai vezetőként megbukott.

További belföldi híreink