Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 13:15:00

Egyre furcsább: Juncker nem is mondta, hogy „visszalő” Orbánra?

Nem mondta Jean-Claude Juncker, hogy húsvét után “visszalő” a vele és a Bizottsággal kapcsolatos hamis hírek miatt az azokat terjesztő kormányokra, például Orbán Viktorékra. Ez az Index cikkéből derül ki.

Egyre furcsább: Juncker nem is mondta, hogy „visszalő” Orbánra?

"Az unión belül is vannak olyan államok, amelyek álhírekkel próbálják meg a választókat egy bizonyos irányba terelni. A Bizottság felkészült arra, hogy ezeket a törekvéseket elhárítsa. Ha a kormányok olyan kijelentéseket tesznek az EU-ról vagy a Bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, azokra azonnal reagálni fogunk. Én magam is határozottan ezt fogom tenni az elkövetkező hetekben a választások előtt" - ez áll abban az interjúban, amit Jean-Claude Juncker adott német lapoknak. A Berliner Morgenpost című lap internetes oldalán - ahol szemlézték az interjút - azonban az is felkerült, hogy Juncker azt mondta: szerdától, húsvét után személyesen is visszalő.

A portálon idézett szövegben a “zurückgeschossen”, visszatüzelés kifejezés szerepelt. Ezt a verziót vette át az MTI, és a távirati iroda nyomán portálunk is. Mai cikkünkben is írtunk róla.

A Juncker-interjúra magára Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált, azzal, hogy nem kell senkit terelgetni, Jean-Claude Juncker európai vezetőként megbukott.

Az Index megkérdezte az Európai Bizottság sajtóosztályát az ügyben. Mina Andreeva szóvivő azonban azt tudatta, hogy "Juncker nem mondott ilyet, a sajtóban rosszul jelent meg".

De nem a távirati iroda, az MTI hibázott az ügyben, a webarchívum szerint is szerepelt a cikk eredeti verziójában, hogy Juncker húsvét után vissza akar lőni a “fake news”-hírek miatt - írta az Index.

További belföldi híreink