Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 19:01:00

Egy hét múlva bekeményít a NAV - erről Önnek is tudnia kell!

Már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a rendszer.

Egy hét múlva bekeményít a NAV - erről Önnek is tudnia kell!

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban, írja az uzletem.hu.

Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma – hívja fel a figyelmet Németh Lilla, az RSM Hungary senior adótanácsadója.

Az adóhatóság az adatszolgáltatás teljesítését folyamatosan monitorozza, megkezdte az első ellenőrzéseket is ezen a területen, a hallgatólagos türelmi időszak lejárt – kezdi friss bejegyzését Németh Lilla, az RSM Hungary senior adótanácsadója. A NAV az online adatszolgáltatással rengeteg azonnali hasznos információhoz jut az adózók egymás közötti számlázásával kapcsolatban, számára is nélkülözhetetlenek az adatok az adózók áfakötelezettségének ellenőrzéséhez. Anélkül, hogy az adóhatósági ellenőr kilépne az irodából, azonnali értékelhető információkat kap a beérkező online számla adatokból, ezekből kockázatelemzéseket tud végezni és máris konkrét kérdésekkel tud az adózókhoz menni – akár jogkövetési vizsgálat, akár adóellenőrzés keretében.

Az online számla adatszolgáltatási kötelezettségnek való megfelelést a NAV már eddig is monitorozta, az első adózói megkeresések már elkezdődtek. A tapasztalatok szerint az első lépésben a jogkövetési vizsgálat – vagy folyamatban lévő adóellenőrzés - keretében feltárt hibák, vagy hiányosságok javítására, pótlására szólították fel az adózókat.  Akik a saját vállalatirányítási rendszerükbe, számlázóprogramjukba még mindig nem tudták beilleszteni az online adatszolgáltatást - jellemzően külföldi anyavállalattal rendelkező magyar cégek esetében fordul elő ez a legtöbbször – és külső megoldást sem kerestek erre, május 1. éjféltől mindenképpen számíthatnak az adóhatóság megjelenésére.

Részletek itt: https://uzletem.hu/jogadokonyveles/online-szamla-majustol-mar-csak-uj-formatumban-fogadja-a-nav-az-adatokat

atv.hu

További belföldi híreink