Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 17:50:00

Baj van Budapesten: egy év alatt közel 1000 (!) utóda is lehet két patkánynak

Előbb-utóbb az agglomerációban is megjelennek majd a patkányok az állatorvos szerint, túlszaporulatukkal ugyanis újabb és újabb helyeket keresnek. Fodor Éva azt is elmondta az ATV Start című műsorban, hogy egy példány akár 900 utódnak is életet adhat egy évben. A legfontosabb pedig – és ezt többször hangsúlyozta – a környezetünk tisztán tartása.

Baj van Budapesten: egy év alatt közel 1000 (!) utóda is lehet két patkánynak

Egy nagyváros az soha nem számít patkány- és rágcsálómentesek, a csatorna- és metróhálózatokban ugyanis ezek „mindig együtt éltek velünk” – monda el egy állatorvos az ATV Start című műsorban. Rendszeres irtás híján ugyanakkor olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy az emberek is találkozhatnak velük. A túlszaporodás miatt tűnhet talán úgy, mintha egy invázió lenne.  Bár Fodor Kinga szerint kerülik az embert a rágcsálók, de túlszaporodásuk miatt élelmet keresnek, így akár az utcán is szembejöhetnek a városlakókkal.

Az állatorvos szerint a patkányok szapora állatok, amit jól példáz, hogy egy évben egy patkánypártól 600-900 utód sem elképzelhetetlen, miközben túlélőképességük is jelentős, kis túlzással ugyan, de „mindent képesek megemészteni”.  A múlt évben kisebb botrány alakult ki a patkányirtás körül, ugyanis az addigi cég helyét egy új vette át, és így nagyjából három hét maradt ki az irtásból. Hogy visszavezethető-e erre a jelenlegi túlszaporulat, arra Fodor Kinga azt válaszolta, hogy azt kevésnek tartja a probléma kialakulásához, illetve azt is megjegyezte: a patkánymentesítéshez komoly szakértelem szükséges. Ha ez elmarad, akkor viszont elkezdenek szaporodni, újabb és újabb területeken jelennek meg és találkozhat vele az átlagember is.

Az állatorvos arra is kitért, hogy a patkányok az emberekre veszélyes vírusokat is terjeszthetnek, és nagy anyagi kárt is okozhatnak. Egyetlen példány 12 kg élelmiszert is képes felfalni egy év alatt, így nagy pusztítást végezhetnek akkor, ha hozzáférnek bármilyen élelmiszerraktárhoz. A másik probléma az, hogy mindent megrágcsálnak szerinte, például a vezetékeket, de például a vízvezetékrendszert is kilyukaszthatják. Fodor Kinga mindenképpen azt javasolja, hogy megbízható céget keressen fel valaki patkánymentesítéssel, és ne házilag kezelje a problémát, ha ez felmerülne. Mindenekelőtt azonban azt mondta: érdemes tisztán tartani mindenkinek a környezetét, amibe az is beletartozik, hogy zárt helyen kell tárolni a hulladékot, a patkányok ugyanis abból is táplálkozhatnak. Az állatorvos szerint eddig inkább a belvárosban volt tapasztalható ez a probléma, a túlszaporodással viszont előbb-utóbb az agglomerációban is megjelennek majd szerinte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink