Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-24 06:40:00

Idén indulhat a legtöbb párt az EP-választáson

Kilenc párt és két pártszövetség listájára lehet majd szavazni a május végi európai parlamenti választáson. Négy párt listáját még nem ellenőrizték, de ha nem lesz probléma, akkor az idei EP-választáson indulhat a legtöbb párt, amióta Magyarország 2004-ben tagja lett az Európai Uniónak.

EP-választás: Vége az aláírásgyűjtésnek

 

Lejárt a határidő, minden pártnak, illetve pártszövetségnek le kellett adnia azt a legalább 20 ezer érvényes aláírást, amely az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges. A Magyar Munkáspárt, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Tea Párt Magyarország ezt az utolsó pillanatokra hagyta, akárcsak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely némi ügyetlenkedés után, saját kopaszok kíséretében érkezett a Nemzeti Választási Irodához. Csaknem 30 ezer aláírás gyűjtöttek össze, de vannak még terveik.

„Nagyon fontos lenne aláírásokat gyűjteni, hogy megtartsuk egymás munkaszüneti napjait az Európai Unióban, tehát szerintem ez igazi egységgé forraszthatná az európai államokat. Mi úgy számoljuk jelenleg, hogy körülbelül akkor 35 munkanap maradna, ami sok, de ezt a továbbiakban igyekszünk majd csökkenteni” – mondta Híradónknak a Kétfarkúak elnöke.

Az iroda munkatársai ezeket az íveket is átnézték és átszámolták. Eredetileg 23 párt, illetve pártszövetség jelentette be, hogy indulni kíván az európai parlamenti választáson, közülük tizenegyen adták le határidőre a megfelelő mennyiségű aláírást.

A legszimpatikusabb EP-listavezető Dobrev Klára – legalábbis az IDEA Intézet három hete végzett felmérése szerint. A közvélemény-kutatás adatai alapján a DK listavezetőjét Cseh Katalin követi a Momentumból. Alig lemaradva a szocialista Tóth Bertalan lett a harmadik, míg az LMP-s Vágó Gábor a negyedik. Gyöngyösi Márton a Jobbik jelöltje folytatja a sort, amelyet a Fidesz-KDNP listavezetője, Trócsányi László igazságügyi miniszter zár.

„Ez nem azt jelenti, hogy ők lesznek aztán a befutók, de az kétségtelen, hogy ezeknek a listavezetőknek van mozgásterük a saját magszavazókon kívül is, és egy-egy ilyen, adott esetben a szimpátián múló választás alkalmával, mint az EP-választás ezek a személyiségek adott esetben jól tudnak működni” – fogalmazott Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója.

A Fidesz szerint nem kell túlságosan komolyan venni minden felmérést. „Nem csak személyekről van szó, hanem politikai álláspontokról, és egy politikai helyzet megítéléséről, annak a kezeléséről. A mi álláspontunk szerint a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan politikai erő Magyarországon, amely az ország számára biztos, biztonságos választási lehetőséget nyújtja” – erről beszélt Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója azt is bejelentette, hogy már 1 millió 150 ezren támogatják aláírásukkal Orbán Viktor hétpontos programját a bevándorlás megállítására.

atv.hu

További belföldi híreink