Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-23 14:36:00

Ez nem egy gyár! - Nagyon kiosztotta utódját Orbán volt minisztere

Nem mondott volna le, ha ma ő lenne az MTA elnöke, mert lemondani nem szabad, mindent végig kell csinálni- ezt mondta az ATV Egyenes beszédben Pálinkás József az MTA körül kialakult helyzetre vonatkozó kérdésre. Az intézmény volt elnöke szerint benne van az emberek természetében, hogy szeretne mások felett uralkodni, de ebbe nem lenne szabad belenyugodni. Elmondta, igenis, van jelentősége annak, hogy kik és hányszor mondanak ellent, ezért úgy gondolja, nemrégen írt nyílt levelének is volt értelme, mert minél több ilyen születik, annál inkább figyelembe fogják venni azon emberek véleményét Magyarországon, akik képesek „egy kulturált, méltányos párbeszédre”. Pálinkás József hozzátette: nem kellene egymást ellenségnek tekinteni.

Ez nem egy gyár! - Nagyon kiosztotta utódját Orbán volt minisztere

A kérdésre, hogy mikor alakult ki az, hogy ilyen szinten áll szemben egymással két politikai oldal, a professzor azt mondta, az őszödi beszéd után, abban a helyzetben, ami akkor kialakult. „Azzal és az arra adott nagyon éles reakcióval elindult egy olyan szembenállás, amit nagyon nehéz volt megállítani” - vélekedett az MTA volt elnöke, majd elmondta, azt is nagy problémának látja ma, hogy sokan nem gondolkodnak, hanem a politikai beállítottságuk szerint változtatják az elképzeléseiket.

„Ha változik egy párt elképzelése, megváltoztatják a saját elképzelésüket. Ez nagyon rosszra vezet” - magyarázta Pálinkás, hozzátéve, riasztó az a jövőkép, ami azt mutatja, hogy néhány ember által vezetett politikai csoportosulások állnak szemben egymással, gondolkodás nélkül, melyek a másikban ellenséget látnak, akit esetleg le kell kaszabolni.

A jövővel kapcsolatban a professzor azt látja, hogy ez a helyzet még egy ideig megállíthatatlan lesz és ebben van nagy felelőssége szerinte a közélet kérdéseiről gondolkodó embereknek, akiknek van befolyásuk a közvéleményre. „Arra bíztatom mindazokat, akik véleményformálók, hogy mondják el a véleményüket, mert valahogy meg kell törni, meg kell változtatni ezt a fajta mentalitást”- magyarázta Pálinkás József, hozzátéve, hogy amit most látni Magyarországon, annak a még rosszabb példáját látni az Egyesült Államokban.

„Határozottan úgy érzem, hogy az értelmiség, féltve pozícióit, vagy adott esetben csak egy apró előnyt, egy pohár vizet, vagy egy vacsorát, inkább meghúzza magát és nem mondja ki, hogy nem”

- folytatta a professzor, majd elmesélte, hogy nemrég egy vezető politikussal és tíz fiatal kutatóval beszélgettek, amikor az egyik kutató az asztalra csapott, hogy nem úgy van, ahogy a politikus mondja, mire az nagyon meglepődött, hogy merészelnek neki ellentmondani. „Én viszont nagyra értékelem, hogy kiállt az igazáért és el merte mondani. Ha nem mondják el sokan, akiknek adnak a véleményére, abból nagy baj lesz”- figyelmeztetett az MTA volt elnöke, hozzátéve, hogy természetesen nem fogják megveregetni a vállát azoknak, akik állandóan ellentmondanak, de ez nem szabad, hogy megtörje az embereket és olyanná tegye őket, hogy mintha mindentől rettegniük kellene. Pálinkás elmesélte azt a viccet is, amikor a rendőrök bemennek a kocsmába és az asztalra csapnak, azt mondva, hogy „sört kérünk, mert ha nem …”, majd ez napokig így megy, mire a kocsmáros összeszedi a bátorságát és meg meri kérdezni, hogy mi lesz, ha nem, aztán azt mondják a rendőrök, akkor nem isznak sört. Pálinkás József szerint el kellene jutni a civil szervezeteknek, embereknek, értelmiségi csoportoknak addig, hogy nem, a hogyan továbbot pedig „akkor majd meglátjuk”.

A múltra vonatkozó kérdésre Pálinkás József elmondta, amikor politikai államtitkár, majd miniszter volt az első Orbán-kormányban, azt azért vállalta, mert azt látta, hogy annak a harmincas éveiben járó generációnak, amelyik megnyerte a választást, nekik, a 40-es éveikben járóknak segíteni kell az érdemi, szakmai munkában és ez szerinte folyt is akkor a minisztériumokban, kormányban. Kifejtette, ma máshogy mennek a dolgok, amit problémásnak tart, mivel „ha egy kormány elszakad azoktól a szellemi, műhelyektől, ahol megfogalmaznak elképzeléseket, nem fog tudni kormányozni, mert mindent nem tud megmondani egy-két ember”.

Pálinkás beszélt arról is, hogy még MTA-elnökként volt egy beszélgetése Orbán Viktorral, amikor arra kérte a miniszterelnököt, ne hajtsák végre az erős központosítást az oktatásban. 

Elmondta, azt tanácsolta Orbánnak, hogy írják bele a törvénybe, hogy az állam is lehet iskolafenntartó, így azok az önkormányzatok, melyek nem bírják fenntartani az iskolákat, átadhatnák őket az államnak, amely egy kicsit több pénzt beletéve, szebbé, jobbá tehette volna az intézményeket. Pálinkás hozzátette: Orbán akkor érvelt vele szemben, de úgy tűnik, egyikük sem tudta a másikat meggyőzni az igazáról.

A MTA Palkovics Lászlóval való tárgyalásaira és a kutatóhálózatokra vonatkozó kérdésekre Pálinkás elmondta, másképp kell irányítani egy gyárat és egy kutatóintézetet, ő ezért kifogásolta, ami történt. Mint mondta, a kutatóintézetek működtetéséhez szükséges apparátus jelenleg az MTA-nál van meg, ugyan ez felállítható máshol is, de az egy hosszú folyamat lenne. Elmondta azt is, hogy egy kutatást nem lehet úgy irányítani, mint például egy útépítést, mert utóbbinál, ha kimennek ellenőrizni és mondjuk csak a feléig van aszfalt, akkor egyértelmű, hogy valamit nem csináltak meg, ezzel szemben egy kutató, ha tud egy jobb megoldást, eltér az eredeti tervtől és ha ilyenkor egy hozzá nem értőt küldenek ki ellenőrizni, az azt mondhatja, hogy adják vissza a pénzt, mert nem a kutatási terv szerint dolgoznak, miközben a professzor szerint ilyenkor alakulnak ki az igazán nagy dolgok.

 

atv.hu

 

További belföldi híreink