Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-23 21:08:00

Így vitáztak az ellenzéki pártok EP-listavezetői

Erősebb, hitelesebb és garanciaként működő Európát szorgalmaznak az ellenzéki pártok Európai Parlamenti képviselőjelöltjei. A listavezetőket az Új Egyenlőség hívta vitára, amit a kormánypártok képviselői nem vállaltak.

Így vitáztak az ellenzéki pártok EP-listavezetői

Bár hat vendéget hívtak, csak öt székre volt szükség a vita előtt – a kormánypártok ugyanis jó előre jelezték, nem vesznek részt a rendezvényen. A Fidesz-KDNP programja azonban nélkülük is szóba került.

 „Én nem varrnám az unió nyakába, hogy Orbán és bandája enyveskezű”

- mondta Vágó Gábor. Az LMP listavezetője a korrupció elleni harc mellett a klímavédelemre helyezné a hangsúlyt az Európai Parlamentben.

 „Ezzel még nem állt elő Magyarországon snenki: körkörös gazdaságra van szükség, félre kellene dobni a GDP fetisizmust, nem feltétlen a gazdaság a legfontosabb” – fogalmazott Vágó.

 „Olyat nem írtunk bele, ami már benne van” – ezt már az MSZP-Párbeszéd szövetséget képviselő Jávor Benedek mondta, aki szerint Vágó Gábor nyitott kapukat dönget, a javaslat ugyanis már napirenden van az Európai Unióban. Szerinte a klímavédelem mellett a szociális jogokat kell erősíteni.


 „Nem elég egy erősebb Európát akarni, szükség van az erősödésre, de másféle Európára is szükség van, egy szociális, fenntartható Európára”

– mondta Jávor.

A DK listavezetője a vitán is az Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazta.

„Egyre erősebb és garanciaként működő Európára van szükség, ami garantálja, hogy ne lehessen jogokat elvonni akár önkormányzatoktól, akár nemzetállamoktól” – fejtette ki Dobrev Klára.

A Jobbik a bérunió és egy európai közmédia létrehozásáért dolgozna. Lukács László György szerint a migráció kérdése is fontos téma. Leszögezte: pártja rendpárti.


 „Európát úgy kell megvédeni, hogy Magyarországnak legyen beleszólása. Magyar határőrök kellenek, és ahol erre nincs mód, ott legyen a Frontex”

– hangsúlyozta a Jobbik EP-képviselőjelöltje.

Erős ugyanakkor sokszínű Európát szeretne a Momentum is. A párt listavezetője az elvándorlás kérdését nevezte az egyik legfontosabb megoldandó feladatnak.

„Kivándorlási válság van Magyarországon, amit úgy lehet megállítani, ha megteremtjük azt, amiért az emberek Európába mennek. Jó oktatás, és magas színvonalú egészségügy, ahol az emberek gyógyulni mennek a kórházba nem meghalni” – mondta Cseh Katalin.

Az ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy fontos lenne az Európai Ügyészség felállítása is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink