Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-20 13:56:00

Több ezer állattól válnak meg húsvét után

A húsvétot sem bírták ki, máris leadtak egy nyulat az egyik budapesti állatvédő szervezethez. Több alapítvány már stopot hirdetett, vagyis húsvét után nem vesznek vissza egyetlen csirkét, kiskacsát és nyulat sem. A felhívások ellenére, húsvét után még mindig több ezer állattól válnak meg a felelőtlen gazdák.

Egy holland kis törpe nyulat néhány napja adták be az Újpesti Állatmentő Liga telephelyére. Még a Húsvétot sem bírták ki vele a gazdái. „Hazavitték húsvéti ajándéknak, de nem kellett, akinek vitték, és valaki befogadta volna, hogy megeszi vacsorára, úgyhogy kint dörömböltek a telepünkön, kollégáim átvették a nyulat, megkapta az oltást, megy ivartalanításra, és gazdis lesz lassan” – mondta Híradónknak Pataki Gábor, a Liga elnöke.

Az élő nyúl, a kiscsibe és a kiskacsa még mindig népszerű ajándék húsvétkor. Pedig nagy részük az ünnepek után feleslegessé válik a családok számára és leadják vagy szabadon engedik. Az állatvédő szervezetek arra kérnek mindenkit, hogy ne vegyenek élő állatot.

A NOÉ Állatotthon éveken át bevette a megunt nyulakat és csibéket, nemrég azonban úgy döntöttek, hogy beszüntetik ezt a gyakorlatot.

Azért tették ezt, mert saját felmérésük szerint az emberek azért vették meg az állatokat, mert tudták, hogy utána könnyen megszabadulhatnak tőlük. 

„Így aztán az állatkerthez és más szervezethez hasonlóan, úgy döntöttünk, hogy nem gyújtunk könnyű alternatívát, az állatok felelőtlen vásárlásához, lepasszolásához” – fogalmazott Schneider Kinga, az állatotthon szóvivője.

Ha valaki a felhívások ellenére, mégis élő nyulat szeretne, választhat olyan kereskedőt, aki az ünnepek után vissza is veszi az állatokat. Kovács István tíz éve foglalkozik nyulakkal. Azt mondja: ezek az állatok nagyon stressz-érzékenyek, sokkal jobb, ha néhány nap után visszakerülnek a családjukba, mintha menhelyre vagy a szabadba vinnék őket.

„Mindenki rákérdez, hogy akkor tényleg hozhatják? Igen-igen, azért van úgy feltéve a hirdetés, hogy nyugodtan hozzák vissza, nem harapjuk le sem a nyúlnak a fejét, sem az övékét” – szögezte le Kovács István.

Budapesten több kerületben tilos élő állatokat árusítani piacokon és más közterületen is. Újpesten például már 6 éve razziáznak rendszeresen. Míg az első évben több mint 40 nyulat foglaltak le, idén egyelőre még nem találtak zugárusokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink