Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-20 10:08:00

Szorul vissza a feketefoglalkoztatás a fővárosi éttermekben

Bár a fővárosban működő éttermi és mozgóvendéglátással foglalkozó vállalkozások száma továbbra is csökken, az alkalmazotti létszám jelentős növekedése a feketefoglalkoztatás visszaszorulására utal - írta a Népszava szombaton.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a budapesti éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket üzemeltető vállalkozások száma a 2015-ös 8 ezerről tavalyra több mint 10 százalékkal 7 ezerre csökkent. Az alkalmazotti létszám ugyanezen idő alatt 34 ezerről több mint 20 százalékkal 43 ezerre nőtt, miközben az ágazatot változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja, és nagy az elvándorlás. Az ellentmondás csak úgy oldható fel, hogy a növekvő munkaerő-szükséglet a jelek szerint a cégeket rákényszeríti a feketefoglalkoztatás visszaszorítására - írta a lap.

Budapest turizmusának fejlődése és az áfacsökkentés a kereslet további növekedését eredményezheti, a piaci szereplőkre ugyanakkor továbbra is jelentős béremelési nyomás nehezedik, ami csökkentheti a vállalkozások jövedelmezőségét - idézi a Népszava az Opten prognózisát.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink