Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-18 17:02:00

Tarlós: Én nem mondhatom kategorikusan, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós István kezdeményezi, hogy a budapesti fejlesztési tanács a május 14-i ülésén vegye napirendre a dugódíj ügyét. Elképzelhető, hogy kezdeményezik a dugódíjra vonatkozó EU-határozat érvénytelenítését - derült ki a Budapestinfón a szavaiból. A főpolgármester megérti, hogy a kormány a “kényes” választási évben nem akar "sarcot”.

Tarlós: Én nem mondhatom kategorikusan, hogy nem lesz dugódíj

Nem emlékszem olyan kifejezésekre, hogy mi minden áron be akarnánk vezetni a dugódíjat. Nem mondom, hogy öröm a dugódíj, de van egy kötelezettségünk. Én nem mondhatom kategorikusan, hogy nem lesz dugódíj, mert Demszky Gábor jogutódja vagyok - mondta el többször is mai sajtótájékoztatóján, a Budapestinfón Tarlós István. A főpolgármester felolvasta az Európai Bizottság határozatát, ami szerint kötelező a dugódíj bevezetése, és a Demszky Gáborék által tíz éve kötött szerződés vonatkozó részét is.

Arra is emlékeztetett, hogy fővárosi fideszes képviselők nem szavazták meg a dugódíjas előterjesztést a közgyűlésben.
 
“Határozatmódosítás még nem született az Európai Bizottságban a dugódíjas kötelezettségünkről, ezért a határozat érvényben van. Valóban folynak arról egyeztetések, hogy ez mennyire komoly vagy nem, nem lehet tudni. De ha én főpolgármesterként kiejteném egyszer a számon azt a mondatot, hogy nem lesz dugódíj, akkor a főváros és az állam kiszolgáltatja magát egy nagyon súlyos uniós bírságnak” - válaszolta az atv.hu kérdésére.
 
A választási évben nem akar “sarcot” a kormány
 
Szintén munkatársunk kérdésére arról beszélt: a kormány nem akar “sarcot kivetni”, vagy amit az emberek annak értelmeznének, különösen, hogy a  “kényes évben” az ellenzéki sajtó sarcnak értelmezze ezt - utalt arra, hogy májusban lesz az EP-választás, szeptemberben pedig az önkormányzati választás, ezért zárkózik el a kormány a dugódíjtól. “Ettől joggal tart a kormány, ezért Gulyás miniszter úr kommunikációját én megértem” - mondta Tarlós István arra utalva, hogy a kormány, a kancelláriaminiszter a napokban többször is elmondta, nem tartják jó ötletnek a dugódíj bevezetését.
 
Tarlós István a probléma lényegének azt nevezte, hogy valakik - Demszky Gáborék - bevállalták ezt a kötelezettséget, a dugódíjat. És ha ezt nem vezetjük be, akkor az EU “brutálisan megbüntet minket”, “veszedelmes” tíz milliárdot kellene kifizetni.
 
Az EU-nál már tavalyelőtt is “tapogatóztunk”
 
Tarlós István munkatársunk kérdéseire adott válaszából kiderült: az uniónál “folyamatosan tapogatózunk”. Nem verték nagy dobra, de már tavalyelőtt is voltak tájékozódó egyeztetések az EU-val a dugódíjas kötelezettségről. “Azt nem mondanám, hogy ezeken az egyeztetéseken az unió részéről rosszindulatúak voltak. De a szerződés és az EB-határozat érvényben van, és addig minden más mese, kommunikációs akrobatamutatvány”. Ahhoz, hogy kijelentsék, hogy nem lesz dugódíj, módosítani kell az uniós határozatot is, “amit nem Budapesten tesznek meg” - fogalmazott a főpolgármester.
 
Az atv.hu kérdésére elmondta: ő kezdeményezi, hogy május 14-én vegyék napirendre a fővárosi fejlesztési tanácsban a dugódíj kérdését. A tanács tagja Orbán Viktor miniszterelnök is, de Tarlós István szerint itt nem lesz még döntés.

A szavaiból az derült ki, hogy azt szeretnék eldönteni, hogy jogi lépést tesznek-e, kezdeményezik-e a Európai Bizottságnál az ominózus határozat érvénytelenítését. Gulyás Gergelynek a dugódíj budapesti bevezetését akadályozó magyar törvénymódosítás kérdését is felvetette már. De mint Tarlós István a Budapestinfón mondta, ennek nincs addig értelme, amíg érvényes az EU-s határozat a kötelező bevezetésről.
 
“Sandaság” és 0-forintos parkolási díj?
 
Szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer - erősítette meg egy kérdésre Tarlós István ma is. Az atv.hu-nak március elején már nyilatkozott erről.

Most Tarlós István azt mondta: lehet azt mondani persze, hogy formálisan egységes, ezt szokták is mondani a kerületek, de egy dologról mindig megfeledkeznek: a főváros mindig a kerületek kérésére jelöli ki a fizetős parkolási zónákat.

A sajtótájékoztatón a főpolgármester közölte: ha továbbra is az a “sandaság” lesz, ha azt hallja a kerületektől, hogy a főváros dönt a fizetős parkolási zónákról, akkor tényleg beterjeszt egy javaslatot a fővárosi közgyűlésnek, hogy legyen 0-forintos Budapesten a parkolás.
 
Patkány-kampány

Arra a kampányvádra, azokra a híradásokra reagálva, hogy “Tarlós a patkányokat adta Budapestnek”, a főpolgármester elmondta: tavaly nyáron váltott a főváros patkánymentesítő vállalkozást - közbeszerzésen nyert a legolcsóbb ajánlat. A jelzések szerint ősszel már havonta 1400 patkány-észlelést regisztráltak, ezért plusz 650 millió forintot adtak a vállalkozónak a folyamat megállítására. A nagyarányú irtás következtében a havi bejelentések száma mára 350-re csökkent.
 
Az egyik ezzel kapcsolatos, a statisztikára vonatkozó kérdésre Tarlós István azzal reagált, hogy nemcsak itt, mindenhol, minden nagyvárosban vannak patkányok. Mint fogalmazott, Párizsban “Notre-Dame-ok is összeomlanak” és patkányok is vannak.

További belföldi híreink