Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-21 16:03:00

„Roma emberként többször kell bizonyítanom, mint másoknak”

Sztojka Edina a gyulai kórház diplomás ápolónője lett 2019 Hétköznapi Roma Hőse. A díjat olyan emberek kaphatják, akik nagyrabecsülést vívtak ki a szakmájukban.

Sztojka Edina a gyulai kórház diplomás ápolónője kapta az 5. Aranypánt-díjat, amelyet minden alkalommal az év hétköznapi roma hősének ítélnek oda. A Roma Sajtóközpont által alapított elismerés, az egyik legjelentősebb magyar civil díj.

Élete hét évesen vett nagy fordulatot, mikor azzal szembesült, hogy a bőrszín mégsem olyan fontos. „Sajnos előtte ilyen tapasztalataim voltak, már az óvodától kezdve, már ott elkezdődött a kiközösítés” – kezdte Sztojka Edina az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kórházban viszont egy nagyon kedves ápolónőhöz került, ami egy nagyon meghatározó élmény volt számára, megfogalmazódott benne, hogy ő is ilyen felnőtt szeretne lenni. Akkor határozta el, hogy nővér lesz.

Mégsem volt egyenes az út az ápoló szakmáig. 16 évesen terhes lett a gyermekével, ezért félbehagyta az iskolát, viszont az álmáról nem mondott le. „Sajnos olyan munkákat kellett elvállalnom, mint a napszám, a dinnyeültetés, a dinnyeárulás” – emlékszik vissza. Szerinte a negatív kritikák vitték előre, úgy gondolta, ennél többet szeretne kihozni magából, és nem hitte el, hogy annyit ér, amennyit az emberek mondanak róla.

Általános iskolai végzettséggel, szakmai képesítés nélkül megpróbálta, és bekopogott a kórházba. Majd a hospice osztályon kapott lehetőséget gazdasági nővérként. Rengeteg külső segítséget is kapott: a kórház önkormányzati lakással segítette. „Itt már minden rajtam múlt. Elvégeztem egy OKJ-s ápolói képzést, ami nem érettségire alapuló volt, majd ezt követően pozitív visszajelzéseket. Érettségire jelentkeztem, utána pedig a Szent István Egyetem szakán diplomás ápoló szakán végeztem” – tette mindezt Sztojka Edina egy gyerek mellett.

Útravaló a betegektől

Arra a kérdésre, hogy miért pont a hospice osztályon, azaz a végstádiumú betegek mellett dolgozik, úgy válaszolt: mindig is félt a haláltól, félt attól, hogy el fogja veszíteni azokat az embereket, akik számára fontosak. Szeretett volna olyan betegeken segíteni, akik kiszolgáltatott helyzetekben vannak. „A halál elfogadása miatt is választottam az osztály, mert úgy gondoltam, itt nagyon nagy szükség van az ápolói segítségre” – fejtette ki.

A betegektől sok útravalót kap: „megtanítottak minőségben élni az életemet. Örülni apró dolgoknak, apró örömöknek. Sok szeretetet kapok tőlük”.

Az első betegtől való búcsúzására úgy emlékezett vissza: sokáig nem tudott ezen túl lépni, mert a beteg azt kérte, hogy maradjon végig mellette.

Úgy érzi, roma emberként mindig többször kell bizonyítania, mint másoknak. „Úgy érzem, én nem dőlhetek hátra” – jegyezte meg az ápolónő. A jövőben daganatos betegeken szeretne segíteni.

atv.hu

További belföldi híreink