Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-17 11:48:00

Nagyon kiakadt a Jobbik: 3000 vendégmunkás lepte el a 15 ezres települést?

A Jobbik frakcióvezető-helyettese figyelmeztetett az ATV Start műsorában a tiszaújvárosi történések kapcsán.

Nagyon kiakadt a Jobbik: 3000 vendégmunkás lepte el a 15 ezres települést?

A kormány bevándorláspolitikáját bírálta az elmúlt napokban is a Jobbik, mire azt a választ kapták, hogy lassan Gyurcsányékat és Sorosékat is lekörözik abban, ahogy a kormányt ezen a területen bírálják. „Mást sem tudnak csinálni, mint sorosoznak éjjel-nappal”- mondta a kritika kapcsán Jakab Péter az ATV Start műsorában. A Jobbik frakcióvezető-helyettese kijelentette, „ha tényleg jön a migránskaraván, az keleti vendégmunkásokból áll és Orbán Viktor vezeti be a magyar településekre”.

Elmondta, ennek az a háttere szerinte, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz a gazdaságpolitikához, hogy akkor lesz versenyképes Magyarország, ha minél olcsóbb lesz a munkaerő és minél kevesebbet kell fizetni a dolgozóknak. Jakab beszámolt róla, hogy többször is szembesítette már a kormányt azzal, hogy mennyire megalázóan kevés bérért dolgoznak a magyar emberek, de erre mindig az volt a kormányzati válasz, hogy én ne aggódjak, mert a legszegényebb megyékben nőnek leginkább a bérek „és egyébként is örömteli, ha valaki 100 ezer forintért gürizhet, mert tíz évvel ezelőtt még ennyit sem kereshetett”.

Az ellenzéki politikus beszámolt róla, hogy az Eurostat adatai azt mutatják, Magyarország az EU második legszegényebb népe. Hozzátette: ennek ellenére hallotta fideszes politikusoktól azt az érvet, hogy nem is baj, ha elmennek külföldre dolgozni a magyarok, mert ha lesz munkaerőhiány, lesz bérnövekedés. „Amikor a piac valóban generálna bérnövekedést, a kormány közbeavatkozik és valóban jönnek a keleti vendégmunkások”- magyarázta Jakab Péter, hozzátéve, hogy az elmúlt években a kormány szerinte óriásplakát-kampányt indított Ukrajna olyan ősmagyar városaiban, mint Kijev, Odessza, vagy éppen Harkov és jönnek is az ukrán vendégmunkások, Varga Mihály szerint jelenleg 20 ezren vannak  az országban.

Jakab Péter kijelentette: nem is csak ukránok érkeznek az országba. Mint mondta, Tiszaújvárosban épp egy konténerváros épül, ahova a hírek szerint 3 ezer török vendégmunkást fognak elszállásolni.

Nem arra kell törekedni, hogy újabb látványberuházások legyenek, hanem hogy magas hozzáadott értéket teremtő vállalkozások legyenek, melyek kitermelik, hogy itthon lehessen tartani a magas színvonalú magyar munkaerőt „és akkor nem 3 ezer török vendégmunkást kell hozni egy 15 ezres kisvárosba, ebből még lesz galiba”- figyelmeztetett az ellenzéki politikus, aki arról is beszélt, hogy ma a kormány szerinte magára hagyja a dolgozót a multikkal vívott bérversenyben és a szakszervezeteket is magára hagyja.

Jakab közölte: adó- és járulékcsökkentésre lenne szükség, hogy egy kis- és középvállalkozás ki tudja termelni a magasabb bérköltséget. Volt egy javaslatunk, hogy a szociális hozzájárulási adót lehetne csökkenteni egyes térségekben, kikötve, hogy ezt bérfelzárkóztatásra kellene fordítani- mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese, majd megismételte, hogy Magyarország versenyelőnye nem az kellene, hogy legyen, hogy olcsók vagyunk, hanem a képzett, kreatív és innovatív munkaerő. Ehhez pedig oktatásra és kórházakra lenne szükség, mert csak attól a munkavállalótól lehet kreativitást elvárni, aki képzett és egészséges. Ezzel szemben ma Újpesten a politikus szerint most azt látni, hogy kórházat zárnak be, hogy munkásszálló legyen, ki tudja honnan érkező vendégmunkásoknak.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink