Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-19 06:44:00

Mesekönyveket ír, műsorvezető, szíveket operál – ismerje meg a „rockerprofesszort”

Dézsi Csaba András rengeteg dolgot csinál: amellett, hogy az ország legismertebb kardiológusainak egyike, alig van nála nagyobb rocker. Még a papagájaira is átragasztotta a zeneszeretetet. De van saját TV műsora Győrben, és fél tucat könyvet is írt már. Mindemellett pedig húsz éve ő a judo szövetség alelnöke is. Szóval igazi all in one, vagyis minden az egyben ember ő.

A Heti Napló stábja egy vizsgálat közben is elkapta Dézsi professzort. Egyébként a vizsgálat alatt végig szól a zene a műtőben. Természetesen rock, konkrétan az AC/DC. Dézsi professzor ugyanis végzett egy vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy Vivaldi Négy évszakja beavatkozás közben zavarja a betegeket, a relax muzsika meg neki túl andalító. Az ausztrál rockbanda monotóniája viszont nyugtatja a beteget.

A műtőre egyébként ő és kollégái szedték össze a pénz javát, csaknem 250 millió forintot. Azzal kereste meg a támogatókat, hogy a szívinfarktus pártsemleges, így mindenki nyugodtan adhat pénzt.

„2003-ban csináltam először hasonló beavatkozást, és a Városmajorban tanultam a Semmelweis Egyetemen Merkely professzor mellett”- meséli a professzor, akinek ez volt a 20.723-ik beavatkozása. 

A kórházi liftben a doktor már arról mesél, hogy éppen mellette esett össze, és halt meg egy ember. Miközben a lift le-fel járt, ő próbálta újjáéleszteni. Amúgy sikerrel. A férfi ugyanis visszatért. Most éppen szívszanatóriumban van, de él.

Nem menne külföldre

A doktor irodájában rengeteg oklevél, elismerés. Hamar kiderül, hogy mindkét fia orvos, de egyik sem Magyarországon. Ő viszont maradt, és nem is akar elmenni.

„Nekem volt egy ajánlatom Texasból, konkrétan Houstonból, tízmillió forint havonta. Ez volt az első ajánlat, és amúgy az utolsó is, amikor elgondolkodtam, hogy kimenjünk-e” – mondta Dézsi. De végül maradtak.

Sport és táplálkozás

A professzor szerint egyébként sporttal és megfelelő táplálkozással lehet a legjobban megóvni a szívünket.
A doktor amúgy azt mondja, hogy egyet ne hitessünk el magunkkal: azt, hogy nincs időnk sportolni. Ez ugyanis csak kifogás, ami megnyugtathatja a pszichénket, a szervezetünknek viszont nagyon árt. A másik kulcsszó a szív védelmében a táplálkozás. Itt sem kell azért túlzásokba esnünk.

„Minden lehet enni, csak mindent módjával. Azért lássuk be, egy magyar embernek a mediterrán étrend, mondjuk a görög saláta az nem az igazi. Megeszi persze a görög salátát is, de nem minden nap” - tanácsolta.

Szabadidejében tévés műsorvezető

Csaba a Győr + televízióban teljesen másként gyógyít. A professzor szabadidejében tévés. Azt mondja, hogy egyre több jó kérdést kap a nézőktől. Az internet elterjedésével ugyanis rengeteg dolgot megtudhatunk mi is az egészségünkről. Kicsit viccesen hozzáteszi, hogy csak a felkészületlen orvost zavarja a felkészült beteg.
Nem a tévében kezdett a médiával foglalkozni. Már jó 25 éve annak, hogy meghirdette a megyei lapban a Fogyjunk együtt akciót, amelybe amúgy ő maga is beszállt. Az volt a jelszó, hogy ez az ország első pártsemleges fogyókúrája. Több száz ember, több tonnát adott le.

Rockprofesszor

A professzor egyébként több száz koncerten volt már, a világ minden táján.„Mexikóban voltunk Ramstein koncerten. Oda kifejezetten ezért mentünk, mert újévkor adott egy koncertet a Ramstein” – mondja.

A rockprofesszornak minden ikonjával van fotója Ringo Startól, az Iron Maiden énekesén át az AC-DC dobosáig. Ráadásul a lépcsőházát eredeti aranylemezek díszítik, az AC/DC-től Tom Pettyig. Frank Zappáról pedig könyvet is írt már. 

„Ez egy aránylag kultikusnak mondható könyv, mert ezt még az internet megjelenése előtt írtam, és a mi nagyon fontos, hogy Zappa személyesen dedikálta. A róla szóló könyvet” - meséli.

Hat könyvet írt eddig, ennek felét az egészségügyről. Az orvosokat például –még a kilencvenes évek elején - a huszadik század rabszolgáiként mutatta be.

Szerinte mindenki irigyli az orvosokat, mindenki úgy gondolja, hogy ez egy fehérköpenyes, jól kereső szakma, a munkát kevesen látják mögötte.

Papagájokat tenyésztenének

A házaspár tagjai azt tervezik, hogy nyugdíjasként majd tenyésztik is a papagájokat. Legutóbbi mesekönyvüknek is Gerzson és Panka a két főszereplője. No meg a rockprof és a felesége. Azt akarják elmondani benne, hogy aki állatot vesz, az felelősséget is vesz. Hiszen a gazdának gondoskodni kell a jószágról, legyen kutya, hörcsög, vagy éppen papagáj. A gondoskodás jegyében építenek most egy hatalmas nyári lakot madaraiknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink