Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-16 19:36:00

Fordulat: Mégis harcol az MTA

Az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak - erről döntött ma a köztestület elnöksége, értesült a HVG.

Fordulat: Mégis harcol az MTA

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományos intézet-hálózat - erről döntött a ma ülésező elnökség, tudta meg a HVG a grémium egyik tagjától. Nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt.

A kutatóhálózat távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek  is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

A lap azt írja, az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben –  finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult  a  kormánnyal az MTA elnöksége.

A döntéshozó grémium ragaszkodik ahhoz, hogy a fontos döntésekben, ami az intézetek finanszírozását, átszervezését, összevonásokat, esetleges megszüntetéseket érintene, csak nemzetközi átvilágítás után, kétharmados többséggel döntsenek. 

A HVG úgy értesült, óvatosságból azt a javaslatot is a közgyűlés elé terjesztik, hogy a minisztérium álláspontjának megfelelően, egy külső testület  irányítsa a jövőben az intézeteteket, ám az elnökség nem ennek az elfogadását javasolja. Forrásaik szerint az MTA fel van készülve, hogy „engedetlensége” miatt erős kormányzati támadásoknak, zsarolásnak lesz kitéve.

atv.hu

További belföldi híreink